Zvanična poseta kneza Alberta II od Monaka

Vesti

07.10.2020. - 14:16

Knez Albert II od Monaka u zvaničnoj poseti Republici Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa knezom Albertom II od Monaka tokom prvog dana njegove zvanične posete našoj zemlji i izjavio da je u razgovoru sa visokim gostom izražena „uzajamna opredeljenost za osnaživanje odnosa i dalji razvoj saradnje u svim oblastima“. Nakon održanih sastanaka, predsednik je knezu Albertu II od Monaka uručio Orden Republike Srbije na lenti.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa knezom Albertom II od Monaka, sa kojim je razgovarao o produbljivanju bilateralnih odnosa, kao i o unapređenju saradnje u mnogim oblastima od obostranog interesa. Predsednik je ocenio da ova poseta predstavlja "istorijski korak" u odnosima dve države i da će njihovi razgovori dati dobar impuls saradnji, dodavši da je tražio dodatnu podršku Monaka u evropskim integracijama Srbije, ali i podršku same kneževske porodice.
 
Zvanična poseta kneza Alberta II od Monaka

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
"Danas imamo izuzetno zadovoljstvo i posebnu čast da budemo domaćini knezu Albertu II od Monaka prilikom njegove prve zvanične posete Beogradu. Srećan sam i polaskan što sam kao predsednik Republike Srbije imao priliku da razgovaram sa knezom Albertom II od Monaka i da naučim mnogo stvari”, rekao je predsednik i dodao da su Republika Srbija i Kneževina Monako „dve stare evropske države koje mogu biti ponosne na svoju istoriju, tradiciju, slobodarski duh i težnju da očuvaju svoj identitet i posebnost”.
 
Govoreći o Sporazumu o saradnji u oblasti ekonomije koji je danas potpisan između Privredne komore Srbije i Privrednog odbora Monaka, predsednik Vučić je naglasio da će ovaj dokument umnogome doprineti jačanju ekonomske saradnje i povećanju trgovinske razmene između dve zemlje, koja je trenutno na nedovoljno visokom nivou, dok je u sektoru usluga nešto bolja.
 
"Verujemo da i jedno i drugo možemo da popravimo u narednom periodu", dodao je predsednik Vučić i izrazio očekivanje da će Sporazum uticati i na razvoj turizma.
 
 
Zvanična poseta kneza Alberta II od Monaka

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike je, nakon razgovora sa knezom Albertom II , najavio i da će se Srbija uskoro pridružiti Asocijaciji zemalja za multilateralizam pri UN, inicijativi koju su pokrenule Nemačka i Francuska.
 
"Verujem da ćemo se zbog svega što smo mogli danas da naučimo od kneza Alberta, ali i zbog opredeljenja Srbije za razvoj multilateralizma, uskoro i mi pridružiti toj inicijativi", rekao je predsednik i dodao da je sa knezom razgovarao i o svetskoj politici, klimi, kao i o korona virusu i da je mnogo toga naučio o zaštiti životne sredine i parkovima prirode.
 
Knez Albert II od Monaka se zahvalio predsedniku na srdačnom dočeku i dodao da je njegova poseta Beogradu i Srbiji novi početak odličnih odnosa. On je naglasio da je današnjim potpisivanjem Sporazuma o ekonomskoj saradnji pređena nova etapa u odnosima dve zemlje i dodao da mu je stalo da sa Srbijom razgovara o očuvanju životne sredine, ali i o kulturi i sportu, istakavši da Monako pažnju posvećuje multilateralizmu i to kroz Savez za multilateralizam.
 
Zvanična poseta kneza Alberta II od Monaka

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
"Razgovori mi ulivaju nadu da će Srbija moći da se pridruži Savezu za multilateralizam", poručio je knez koji veruje da će se i na taj način učvrstiti veze između dve države.
 
"Iako je uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje usledilo tek 2007. godine, danas nam se pruža prilika da im ovom posetom damo jedan novi zamajac“, rekao je knez Albert II i dodao da je došao kako bi razmenio mišljenja sa predsednikom Vučićem o temama od zajedničkog interesa, kao što su zaštita životne sredine, turizam, te unapređenje održivog razvoja obnovljivih izvora energije.
 
"Republika Srbija i Kneževina Monako mogu se učiniti različitim po mnogo čemu, ali verujem da će komplementarnosti i zajedničke tačke naših zemalja biti aduti za jačanje naših odnosa i to na različitim nivoima", zaključio je visoki gost.
 
Knez Albert II će tokom dana na radnom ručku razgovarati i sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, posetiće Narodni muzej, dok će sutra boraviti na severu Srbije.
 
Zvanična poseta kneza Alberta II od Monaka

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).