Званична посета кнеза Алберта II од Монака

Вести

07.10.2020. - 14:16

Kнез Алберт II од Монака у званичној посети Републици Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са кнезом Албертом II од Монака током првог дана његове званичне посете нашој земљи и изјавио да је у разговору са високим гостом изражена „узајамна опредељеност за оснаживање односа и даљи развој сарадње у свим областима“. Након одржaних састанака, председник је кнезу Алберту II од Монака уручио Орден Републике Србије на ленти.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са кнезом Албертом II од Монака, са којим је разговарао о продубљивању билатералних односа, као и о унапређењу сарадње у многим областима од обостраног интереса. Председник је оценио да ова посета представља "историјски корак" у односима две државе и да ће њихови разговори дати добар импулс сарадњи, додавши да је тражио додатну подршку Монака у европским интеграцијама Србије, али и подршку саме кнежевске породице.
 
Званична посета кнеза Алберта II од Монака

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
"Данас имамо изузетно задовољство и посебну част да будемо домаћини кнезу Алберту II од Монака приликом његове прве званичне посете Београду. Срећан сам и поласкан што сам као председник Републике Србије имао прилику да разговарам са кнезом Албертом II од Монака и да научим много ствари”, рекао је председник и додао да су Република Србија и Kнежевина Монако „две старе европске државе које могу бити поносне на своју историју, традицију, слободарски дух и тежњу да очувају свој идентитет и посебност”.
 
Говорећи о Споразуму о сарадњи у области економије који је данас потписан између Привредне коморе Србије и Привредног одбора Монака, председник Вучић је нагласио да ће овај документ умногоме допринети јачању економске сарадње и повећању трговинске размене између две земље, која је тренутно на недовољно високом нивоу, док је у сектору услуга нешто боља.
 
"Верујемо да и једно и друго можемо да поправимо у наредном периоду", додао је председник Вучић и изразио очекивање да ће Споразум утицати и на развој туризма.
 
 
Званична посета кнеза Алберта II од Монака

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
Председник Републике је, након разговора са кнезом Албертом II , најавио и да ће се Србија ускоро придружити Асоцијацији земаља за мултилатерализам при УН, иницијативи коју су покренуле Немачка и Француска.
 
"Верујем да ћемо се због свега што смо могли данас да научимо од кнеза Алберта, али и због опредељења Србије за развој мултилатерализма, ускоро и ми придружити тој иницијативи", рекао је председник и додао да је са кнезом разговарао и о светској политици, клими, као и о корона вирусу и да је много тога научио о заштити животне средине и парковима природе.
 
Kнез Алберт II од Монака се захвалио председнику на срдачном дочеку и додао да је његова посета Београду и Србији нови почетак одличних односа. Он је нагласио да је данашњим потписивањем Споразума о економској сарадњи пређена нова етапа у односима две земље и додао да му је стало да са Србијом разговара о очувању животне средине, али и о култури и спорту, истакавши да Монако пажњу посвећује мултилатерализму и то кроз Савез за мултилатерализам.
 
Званична посета кнеза Алберта II од Монака

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
"Разговори ми уливају наду да ће Србија моћи да се придружи Савезу за мултилатерализам", поручио је кнез који верује да ће се и на тај начин учврстити везе између две државе.
 
"Иако је успостављање дипломатских односа две земље уследило тек 2007. године, данас нам се пружа прилика да им овом посетом дамо један нови замајац“, рекао је кнез Алберт II и додао да је дошао како би разменио мишљења са председником Вучићем о темама од заједничког интереса, као што су заштита животне средине, туризам, те унапређење одрживог развоја обновљивих извора енергије.
 
"Република Србија и Kнежевина Монако могу се учинити различитим по много чему, али верујем да ће комплементарности и заједничке тачке наших земаља бити адути за јачање наших односа и то на различитим нивоима", закључио је високи гост.
 
Kнез Алберт II ће током дана на радном ручку разговарати и са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић, посетиће Народни музеј, док ће сутра боравити на северу Србије.
 
Званична посета кнеза Алберта II од Монака

Фото: Председништво / Димитрије Голл

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).