Novi kontingent ruske vakcine stigao u Srbiju

Vesti

28.02.2021. - 23:53

Novi kontingent ruske vakcine stigao u Srbiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je večeras avion kompanije Air Serbia kojim su u Srbiju dopremljene vakcine Sputnik V i poručio da je sa 100.000 doza, koje su večeras stigle na beogradski aerodrom, Srbija obezbedila nešto više od 2.620.000 vakcina, dovoljnih za vakcinaciju oko 1,4 miliona građana. 

Novi kontingent ruske vakcine stigao u Srbiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, tokom obraćanja medijima, objasnio da je reč o 100.000 druge doze ruske vakcine, dodajući da se prva i druga doza razlikuju u komponentama. 
 
"Naši ruski prijatelji su poštovali sve ono što smo se dogovorili i beskrajno smo zahvalni", naveo je predsednik Vučić ističući posebnu zahvalnost predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. 
 
"Znamo sa koliko problema se Rusija suočavala vezano za pandemiju, ali su pronašli dovoljno razumevanja za Srbiju i način da pomognu. Ovo je rezultat i naših razgovora, ali i njegove volje i želje da pomogne srpskom narodu", naglasio je predsednik Vučić i najavio da u narednom periodu predstoji suštinski važan posao, a to je proizvodnja vakcina Sputnik V  u Beogradu. 
 
Novi kontingent ruske vakcine stigao u Srbiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"To bi dugoročno rešilo probleme, jer korona neće da ode i nestane, samo ćemo morati redovno da se vakcinišemo i da nam nabavka ne predstavlja problem. To je veliki i težak zadatak i ja sam beskrajno zahvalan ruskim prijateljima i predsedniku Putinu što nam pružaju šansu da uđemo u proces proizvodnje, što će nam, verujem, omogućiti transfer tehnologije i znanja", naglasio je predsednik Vučić i dodao da bi kapaciteti Torlaka bili do 20 miliona doza, te da bi sve preko pet-šest miliona doza podelili svima u regionu. 
 
"Obezbedili smo vakcinaciju i revakcinaciju za 1,4 miliona ljudi. To je više od 20 odsto stanovništva, a punoletnog preko 25, 26 odsto. Ponosan sam na Srbiju, njene građane, naš rad. Uspeli smo da obezbedimo zahvaljujući prijateljima i našoj slobodarskoj politici", istakao je predsednik Vučić. 
 
Novi kontingent ruske vakcine stigao u Srbiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko zahvalio je predsedniku Vučiću na visoko ocenjenoj saradnji dve zemlje. 
 
"Današnji događaj pokazuje da se naša saradnja u suzbijanju pandemije i posledica pandemije odvija prema planu, plodno, konstruktivno i u skladu sa ugovorima na najvišem nivou između predsednika Rusije Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića", rekao je ruski ambasador i istakao da je saradnja potvrdila i potvrđuje da smo mi prijatelji i da imamo bratske odnose. On je poručio da će Rusija učiniti sve što je moguće, na osnovu ugovora i dogovora, da što brže, možda već u junu, Srbija stekne mogućnost da pakuje i distribuira vakcine, a do kraja godine i proizvodi Sputnik V.
 
Beograd,
 
28. februar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).