Нови контингент руске вакцине стигао у Србију

Вести

28.02.2021. - 23:53

Нови контингент руске вакцине стигао у Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је вечерас авион компаније Air Serbia којим су у Србију допремљенe вакцине Спутник V и поручио да је са 100.000 доза, које су вечерас стигле на београдски аеродром, Србија обезбедила нешто више од 2.620.000 вакцина, довољних за вакцинацију око 1,4 милиона грађана. 

Нови контингент руске вакцине стигао у Србију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, током обраћања медијима, објаснио да је реч о 100.000 друге дозе руске вакцине, додајући да се прва и друга доза разликују у компонентама. 
 
"Наши руски пријатељи су поштовали све оно што смо се договорили и бескрајно смо захвални", навео је председник Вучић истичући посебну захвалност председнику Руске Федерације Владимиру Путину. 
 
"Знамо са колико проблема се Русија суочавала везано за пандемију, али су пронашли довољно разумевања за Србију и начин да помогну. Ово је резултат и наших разговора, али и његове воље и жеље да помогне српском народу", нагласио је председник Вучић и најавио да у наредном периоду предстоји суштински важан посао, а то је производња вакцина Спутник V  у Београду. 
 
Нови контингент руске вакцине стигао у Србију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"То би дугорочно решило проблеме, јер корона неће да оде и нестане, само ћемо морати редовно да се вакцинишемо и да нам набавка не представља проблем. То је велики и тежак задатак и ја сам бескрајно захвалан руским пријатељима и председнику Путину што нам пружају шансу да уђемо у процес производње, што ће нам, верујем, омогућити трансфер технологије и знања", нагласио је председник Вучић и додао да би капацитети Торлака били до 20 милиона доза, те да би све преко пет-шест милиона доза поделили свима у региону. 
 
"Обезбедили смо вакцинацију и ревакцинацију за 1,4 милиона људи. То је више од 20 одсто становништва, а пунолетног преко 25, 26 одсто. Поносан сам на Србију, њене грађане, наш рад. Успели смо да обезбедимо захваљујући пријатељима и нашој слободарској политици", истакао је председник Вучић. 
 
Нови контингент руске вакцине стигао у Србију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко захвалио је председнику Вучићу на високo оцењеној сарадњи две земље. 
 
"Данашњи догађај показује да се наша сарадња у сузбијању пандемије и последица пандемије одвија према плану, плодно, конструктивно и у складу са уговорима на највишем нивоу између председника Русије Путина и председника Србије Александра Вучића", рекао је руски амбасадор и истакао да је сарадња потврдила и потврђује да смо ми пријатељи и да имамо братске односе. Он је поручио да ће Русија учинити све што је могуће, на основу уговора и договора, да што брже, можда већ у јуну, Србија стекне могућност да пакује и дистрибуира вакцине, а до краја године и производи Спутник V.
 
Београд,
 
28. фебруар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).