Obraćanje predsednika Republike Srbije 07.07.2020.

Vesti

07.07.2020. - 20:09

Obraćanje predsednika Republike Srbije 07.07.2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom razgovora o formiranju nove Vlade Republike Srbije, nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, kao i planova za suzbijanje epidemije COVID–19.

Predsednik Vučić istakao je, opisujući teško stanje sa epidemijom virusa korona, da su gotovo sve beogradske bolnice pune i da je trenutno u Srbiji hospitalizovano gotovo 4.000 pacijenata sa potvrđenim ili suspektnim kovidom. 
 
„Sve beogradske bolnice su gotovo pune. U KBC Zvezdara leži 251 pacijent, KBC Zemun 350, Bežanijskoj Kosi 85, na Infektivnoj klinici 74. Na svaki sat nam dolazi novih 10 do 20 pacijenata u bolnice“, naveo je predsednik Vučić i najavio da će od sutra u Beogradu biti zabranjeno svako javno okupljanje, a da će od petka biti uveden policijski čas zabrane kretanja do ponedeljka. On je dodao da će sva obaveštenja uslediti posle sastanka Kriznog štaba. Govoreći o situaciji  sa virusom korona, predsednik Vučić je rekao da je danas najteži dan u Srbiji jer je preminulo 13 osoba, a 120 obolelih je na respiratoru. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 07.07.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je izjavio  da je Novom Pazaru danas poslato još 10 respiratora, tako da sada imaju ukupno na raspolaganju 33 respiratora. On je rekao da je stanje u Opštoj bolnici u Novom Pazaru bolje zahvaljujući medicinskim radnicima koji su došli iz Kragujevca, Kruševca i Čačka i najavio da u taj grad sutra stiže i grupa medicinskih radnika sa VMA. 
 
Predsednik Vučić je naglasio i značaj pripadnika Vojske Srbije u tom gradu, koji su formirali poljsku bolnicu, te ponovio da je njegova greška bila što je tih dana, kada je u Novom Pazaru bilo teško stanje, bio na putu i nije imao dovoljan uvid u čitavo stanje da odmah pošalje vojsku. 
 
"Vojska je unela mir i ponosan sam na način na koji se narod u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici odnosi prema našoj vojsci. Moje naređenje je bilo da tamo idu bez oružja. Vojska pomaže svakom, bez obzira da li je Bošnjak ili Srbin", rekao je predsednik Vučić i zahvalio novopazarskim doktorima na velikom poslu koji su obavili, iako su podneli velike kritike. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 07.07.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naglasio  da je država mnogo izgradila u proteklih par godina, rekonstruisala i renovirala bolnice, na vreme se pripremila i nabavila medicinsku opremu. On je rekao da u magacinu u Krnješevcima ima puno medicinske opreme, ali da to ništa neće vredeti ako se budemo neodgovorno ponašali. 
 
"Ne može niko da izdrži ove brojeve i moraćemo da se izborimo snagom svoje volje", poručio je predsednik Vučić. On je dodao da je situacija i u regionu i u svetu teža nego pre, ali da se to kod nas vidi jer mi ne krijemo broj mrtvih i zaraženih. 
 
"Testirali smo do sada 455.604 čoveka, Albanija 26.239, BiH 102.715, Bugarska 156.351, Hrvatska 85.997, Crna Gora 20.596, Severna Makedonija 68.059, Slovenija 109.596", naveo je predsednik Vučić i rekao da nas čeka teška jesen i da se najteži talas korone očekuje oko 1. novembra. On je upozorio da mora da se izbegne katastrofa na svaki način, odnosno sudar korone i sezonskog gripa.   
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 07.07.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Doneta je odluka da se izgrade dve velike kovid bolnice, jedna na Batajničkom drumu sa 800 do 1000 kreveta za teške i poluteške pacijente, sa respiratorima koji su kupljeni. Druga će biti u Kruševcu, nešto manja, i služiće za pacijente iz južnog i centralnog dela Srbije, a Beograd će primati severni deo Šumadije, Mačvu i južni deo Vojvodine. Takođe, biće kupljeno 10 modularnih bolnica, koje se brzo sklapaju, rasklapaju i premeštaju zajedno sa lekarima. Ove bolnice će biti velike i najčistije, opremljene respiratorima, skenerima i svim što je neophodno, i tu će se videti efikasnost države da dela. Izgradićemo dve vrhunske bolnice u roku od tri meseca. To možemo i više od toga ne možemo", poručio je predsednik Vučić. On je izrazio  veliku zahvalnost lekarima, za koje je rekao da su junaci našeg doba, ljudi bez straha i mane, koji se bore, dan za danom, bez prekida. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 07.07.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Čeka nas teško leto i jesen i po pitanju Kosova i Metohije, jer niko neće da nas mazi, niko ništa neće da nudi ili poklanja, već da nas pritiskaju da izgubimo. Zato nam je potrebno jedinstvo i ujedinjenost, da budemo dovoljno snažni, racionalni i da dobro razumemo svoju poziciju u svetu“, izjavio je predsednik Vučić i dodao da je jednako važno pitanje  i privreda, budući da ceo svet očekuje recesiju i rast nezaposlenosti. 
 
Predsednik  Vučić najavio je da će 15. Ili 16. jula početi konsultacije o formiranju nove Vlade, prvo sa manjinskim strankama, a onda i sa drugim. 
 
“Očekujem  da se formiranje Vlade završi od 20. do 25. avgusta, a ne bih isključio da to bude i ranije”, rekao je predsednik Vučić.
 
Beograd,
07. jul 2020.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).