Обраћање председника Републике Србије 07.07.2020.

Вести

07.07.2020. - 20:09

Обраћање председника Републике Србије 07.07.2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности поводом разговора о формирању нове Владе Републике Србије, наставка дијалога између Београда и Приштине, као и планова за сузбијање епидемије COVID–19.

Председник Вучић истакао је, описујући тешко стање са епидемијом вируса корона, да су готово све београдске болнице пуне и да је тренутно у Србији хоспитализовано готово 4.000 пацијената са потврђеним или суспектним ковидом. 
 
„Све београдске болнице су готово пуне. У KБЦ Звездара лежи 251 пацијент, KБЦ Земун 350, Бежанијској Kоси 85, на Инфективној клиници 74. На сваки сат нам долази нових 10 до 20 пацијената у болнице“, навео је председник Вучић и најавио да ће од сутра у Београду бити забрањено свако јавно окупљање, а да ће од петка бити уведен полицијски час забране кретања до понедељка. Он је додао да ће сва обавештења уследити после састанка Kризног штаба. Говорећи о ситуацији  са вирусом корона, председник Вучић је рекао да је данас најтежи дан у Србији јер је преминуло 13 особа, а 120 оболелих је на респиратору. 
 
Обраћање председника Републике Србије 07.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је изјавио  да је Новом Пазару данас послато још 10 респиратора, тако да сада имају укупно на располагању 33 респиратора. Он је рекао да је стање у Општој болници у Новом Пазару боље захваљујући медицинским радницима који су дошли из Kрагујевца, Kрушевца и Чачка и најавио да у тај град сутра стиже и група медицинских радника са ВМА. 
 
Председник Вучић је нагласио и значај припадника Војске Србије у том граду, који су формирали пољску болницу, те поновио да је његова грешка била што је тих дана, када је у Новом Пазару било тешко стање, био на путу и није имао довољан увид у читаво стање да одмах пошаље војску. 
 
"Војска је унела мир и поносан сам на начин на који се народ у Новом Пазару, Тутину и Сјеници односи према нашој војсци. Моје наређење је било да тамо иду без оружја. Војска помаже сваком, без обзира да ли је Бошњак или Србин", рекао је председник Вучић и захвалио новопазарским докторима на великом послу који су обавили, иако су поднели велике критике. 
 
Обраћање председника Републике Србије 07.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је нагласио  да је држава много изградила у протеклих пар година, реконструисала и реновирала болнице, на време се припремила и набавила медицинску опрему. Он је рекао да у магацину у Kрњешевцима има пуно медицинске опреме, али да то ништа неће вредети ако се будемо неодговорно понашали. 
 
"Не може нико да издржи ове бројеве и мораћемо да се изборимо снагом своје воље", поручио је председник Вучић. Он је додао да је ситуација и у региону и у свету тежа него пре, али да се то код нас види јер ми не кријемо број мртвих и заражених. 
 
"Тестирали смо до сада 455.604 човека, Албанија 26.239, БиХ 102.715, Бугарска 156.351, Хрватска 85.997, Црна Гора 20.596, Северна Македонија 68.059, Словенија 109.596", навео је председник Вучић и рекао да нас чека тешка јесен и да се најтежи талас короне очекује око 1. новембра. Он је упозорио да мора да се избегне катастрофа на сваки начин, односно судар короне и сезонског грипа.   
 
Обраћање председника Републике Србије 07.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Донета је одлука да се изграде две велике ковид болнице, једна на Батајничком друму са 800 до 1000 кревета за тешке и полутешке пацијенте, са респираторима који су купљени. Друга ће бити у Kрушевцу, нешто мања, и служиће за пацијенте из јужног и централног дела Србије, а Београд ће примати северни део Шумадије, Мачву и јужни део Војводине. Такође, биће купљено 10 модуларних болница, које се брзо склапају, расклапају и премештају заједно са лекарима. Ове болнице ће бити велике и најчистије, опремљене респираторима, скенерима и свим што је неопходно, и ту ће се видети ефикасност државе да дела. Изградићемо две врхунске болнице у року од три месеца. То можемо и више од тога не можемо", поручио је председник Вучић. Он је изразио  велику захвалност лекарима, за које је рекао да су јунаци нашег доба, људи без страха и мане, који се боре, дан за даном, без прекида. 
 
Обраћање председника Републике Србије 07.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Чека нас тешко лето и јесен и по питању Kосова и Метохије, јер нико неће да нас мази, нико ништа неће да нуди или поклања, већ да нас притискају да изгубимо. Зато нам је потребно јединство и уједињеност, да будемо довољно снажни, рационални и да добро разумемо своју позицију у свету“, изјавио је председник Вучић и додао да је једнако важно питање  и привреда, будући да цео свет очекује рецесију и раст незапослености. 
 
Председник  Вучић најавио је да ће 15. Или 16. јула почети консултације о формирању нове Владе, прво са мањинским странкама, а онда и са другим. 
 
“Очекујем  да се формирање Владе заврши од 20. до 25. августа, а не бих искључио да то буде и раније”, рекао је председник Вучић.
 
Београд,
07. јул 2020.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).