Obraćanje predsednika Republike Srbije 16.06.2021.

Vesti

16.06.2021. - 15:06

Obraćanje predsednika Republike Srbije 16.06.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom jučerašnjeg nastavka dijaloga u Briselu i najavio da će 22. juna biti održana sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će govoriti podrobno, detaljno i temeljno o apsolutno svakom pitanju od ključnog značaja za situaciju na Kosovu i Metohiji, planovima i idejama Srbije, ali i objektivnoj situaciji sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici.

Obraćanje predsednika Republike Srbije 16.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Nastavljen je dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i to je do sada bila najčudnija faza. Sve što su radili, tražili, govorili u stvari je značilo - želimo da izbegnemo dijalog i razgovor. Zaista želimo da postignemo svaku vrstu dogovora jer to jeste civilizacijsko dostignuće. Insistirali smo na miru, na stabilizaciji prilika, dok je albanska strana veoma neodgovorno reagovala, uz insistiranje na priznanju“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je na ozbiljan način razgovarano samo na jednu temu, i to kratko, a to su nestala lica. 
 
"Želimo da postignemo svaku vrstu dogovora oko ovog pitanja, da pokažemo ljudima da ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na Kosovu i Metohiji kako bismo mogli da uzvršimo određena iskopavanja", naveo je predsednik Vučić. On je rekao da se boji da nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji i pozvao međunarodnu zajednicu da vodi računa da se ne dogode bilo kakvi incidenti, bilo šta što bi moglo da ugrozi mir ili stabilnost u celom regionu. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 16.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Važno je da smo na bilo koji način razgovorali jer je to uvek bolje nego kada ne razgovarate. Ono što je najvažnije jeste da pokazujemo odlučnost da se dijalog nastavi i da ćemo uvek pokušavati da sve rešavamo razgovorom. Želim da verujem da je to moguće. Ponosan sam na ponašanje naše delegacije i na velikoj borbenosti i profesionalnosti“, istakao je predsednik Vučić i najavio razgovore sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije o svim važnim pitanjima koja se tiču njihovog opstanka. 
 
Predsednik Vučić ukazao je danas na neozbiljnost albanske strane tokom jučerašnjih razgovora u Briselu, koja je postavila četiri pitanja, a prvo je bilo da traže priznanje Kosova. On je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da ima drugačija stav prema Kosovu u odnosu na SAD i da taj stav, po pitanju južne srpske pokrajine, ne menja. 
 
Predsednik Vučić preneo je i drugi predlog prištinske strane, a to je predlog deklaracije o miru, koju mogu da naprave samo suverene i nezavisne države. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 16.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Na svaki način su pokušali da upotrebe reč mir, na čemu smo mi insistirali, ali da proguraju priču o nezavisnosti, što je bilo jasno i evropskim predstavnicima koji su korektno reagovali", rekao je predsednik Vučić i dodao da je jedan od zahteva prištinske strane bio i da CEFTA više ne bude CEFTA, već SEFTA i objasnio da su želeli novi dogovor u koji bi Kosovo bilo uključeno kao priznata država i od strane Srbije, a ne sporazum koji imamo, a gde je Kosovo sa zvezdicom. On je ocenio kao neverovatno to što su konstantno odbijali da ispune ono što je već dogovoreno i formiranje Zajednice srpskih opština. 
 
„Ne znam šta bih vam rekao. Da budem iskren, mislim da i dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati. Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog i nadam se da je to jedna važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti. Sve drugo bi bilo izlišno komentarisati“, zaključio je predsednik Vučić i naglasio da je za nas sada najvažnije da se usmerimo ka daljem ekonomskom razvoju i napretku naše zemlje jer će nam samo to omogućiti da sačuvamo stabilnost. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 16.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„U prvih pet meseci strane direktne investicije iznosile su milijardu i 413 miliona evra, 12,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine“, naveo je predsednik Vučić i dodao da je Srbija na trećem mestu u Evropi po stopi rasta, iza Luksemburga i Estonije. On je izrazio očekivanje da će u drugom kvartalu rast biti najveći, između 12 i 16 odsto. 
 
"Ogroman skok očekujem, čak sedam odsto na nivou godine, što bi značilo drastično veće penzije i plate", istakao je predsednik Vučić. 
 
Beograd,
16. jun 2021. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).