Обраћање председника Републике Србије 16.06.2021.

Вести

16.06.2021. - 15:06

Обраћање председника Републике Србије 16.06.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом јучерашњег наставка дијалога у Бриселу и најавио да ће 22. јуна бити одржана седница Народне скупштине Србије на којој ће говорити подробно, детаљно и темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на Косову и Метохији, плановима и идејама Србије, али и објективној ситуацији са којом се суочавамо у међународној заједници.

Обраћање председника Републике Србије 16.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Настављен је дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ и то је до сада била најчуднија фаза. Све што су радили, тражили, говорили у ствари је значило - желимо да избегнемо дијалог и разговор. Заиста желимо да постигнемо сваку врсту договора јер то јесте цивилизацијско достигнуће. Инсистирали смо на миру, на стабилизацији прилика, док је албанска страна веома неодговорно реаговала, уз инсистирање на признању“, рекао је председник Вучић и додао да је на озбиљан начин разговарано само на једну тему, и то кратко, а то су нестала лица. 
 
"Желимо да постигнемо сваку врсту договора око овог питања, да покажемо људима да не желимо никога да сакријемо, а истовремено успемо да се изборимо да приштинска страна нама и међународним институцијама омогући прилаз одређеним местима на Косову и Метохији како бисмо могли да узвршимо одређена ископавања", навео је председник Вучић. Он је рекао да се боји да неконструктивност Приштине може да доведе до ескалације ситуације на Косову и Метохији и позвао међународну заједницу да води рачуна да се не догоде било какви инциденти, било шта што би могло да угрози мир или стабилност у целом региону. 
 
Обраћање председника Републике Србије 16.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Важно је да смо на било који начин разговорали јер је то увек боље него када не разговарате. Оно што је најважније јесте да показујемо одлучност да се дијалог настави и да ћемо увек покушавати да све решавамо разговором. Желим да верујем да је то могуће. Поносан сам на понашање наше делегације и на великој борбености и професионалности“, истакао је председник Вучић и најавио разговоре са представницима Срба са Косова и Метохије о свим важним питањима која се тичу њиховог опстанка. 
 
Председник Вучић указао је данас на неозбиљност албанске стране током јучерашњих разговора у Бриселу, која је поставила четири питања, а прво је било да траже признање Косова. Он је истакао да је Србија независна земља и да има другачија став према Косову у односу на САД и да тај став, по питању јужне српске покрајине, не мења. 
 
Председник Вучић пренео је и други предлог приштинске стране, а то је предлог декларације о миру, коју могу да направе само суверене и независне државе. 
 
Обраћање председника Републике Србије 16.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"На сваки начин су покушали да употребе реч мир, на чему смо ми инсистирали, али да прогурају причу о независности, што је било јасно и европским представницима који су коректно реаговали", рекао је председник Вучић и додао да је један од захтева приштинске стране био и да ЦЕФТА више не буде ЦЕФТА, већ СЕФТА и објаснио да су желели нови договор у који би Косово било укључено као призната држава и од стране Србије, а не споразум који имамо, а где је Косово са звездицом. Он је оценио као невероватно то што су константно одбијали да испуне оно што је већ договорено и формирање Заједнице српских општина. 
 
„Не знам шта бих вам рекао. Да будем искрен, мислим да и дужина разговора говори о томе какви су резултати. Договорено је да се до краја јула настави дијалог и надам се да је то једна важна ствар која би могла да гарантује очување мира и стабилности. Све друго би било излишно коментарисати“, закључио је председник Вучић и нагласио да је за нас сада најважније да се усмеримо ка даљем економском развоју и напретку наше земље јер ће нам само то омогућити да сачувамо стабилност. 
 
Обраћање председника Републике Србије 16.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„У првих пет месеци стране директне инвестиције износиле су милијарду и 413 милиона евра, 12,7 одсто више него у истом периоду прошле године“, навео је председник Вучић и додао да је Србија на трећем месту у Европи по стопи раста, иза Луксембурга и Естоније. Он је изразио очекивање да ће у другом кварталу раст бити највећи, између 12 и 16 одсто. 
 
"Огроман скок очекујем, чак седам одсто на нивоу године, што би значило драстично веће пензије и плате", истакао је председник Вучић. 
 
Београд,
16. јун 2021. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).