Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Vesti

20.07.2019. - 11:43

Obraćanje predsednika Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, povodom ostavke Ramuša Haradinaja, da na to Srbija mora da odreaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije, te da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

„Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zato razumemo radost, ali i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine", rekao je predsednik Vučić u obraćanju javnosti.
 
Predsednik Vučić je kazao da nema razloga za radost i euforiju, ne što pozitivno mislimo o Haradinaju, već zbog posledica koje dolaze posle tog čina, pre svega kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji, ističući da će položaj Srba i svakodnevni život biti još teži.
 
"Dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, do dalje ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije neskrivene mržnje prema srpskom narodu u srpskoj državi koju doživljavaju kao jedinog krivca za sve njihove nedaće, za ono što se dešava Hradinaju", naveo je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je naglasio da će Republika Srbija u narednom periodu još više posvetiti pažnju opstanku i životu i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i poručuje da naš narod na KiM može da računa na svoju državu i svoju Srbiju.
 
Predsednik Vučić ipak ističe da politička situacija ide u smeru daljeg odlaganja dijaloga Beograda i Prištine.
 
"Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik kojim on može da dobije još veću popularnost i pregazi političke protivnike što će dovesti do još većeg ekstremizma. Tako da Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstveno i celovito Kosovo, a da su ostali nedostojni tog vođe koji ih vodi u svetlu budućnost", rekao je predsednik Vučić.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Foto Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Vučić naglašava da istovremeno imamo ćutanje međunarodne zajednice o zločinima nad Srbima i nealbanskim stanovništvom, posebno Romima.
 
Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnošću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.
 
"Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvostručiti", objasnio je predsednik Vučić u obraćanju javnosti.
 
Predsednik Vučić je rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara.
 
"Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili u oktobru", dodao je predsednik Vučić. 
 
"Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenje unutar Kosova, ali i sa Tiranom", uveren je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić je ukazao da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse koje su stvorile užasnu situaciju u našim odnosima.
 
"Njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš Haradinaj izađe još snažniji. Tu za Srbe nema mesta, a ni za dijalog", naglasio je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić je naveo da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu. 
 
"Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene", istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić rekao je i da se narednih dva tri meseca očekuje jačanje pritisaka na Srbiju iz svih aspekata, posebno tokom septembra meseca i da će pritisci ići u pravcu da se prizna nezavisnost Kosova.
 
Predsednik Vučić je dodao da će Srbija insistirati na ukidanju taksi, a da će već u avgustu raditi na ekonomskom ujedinjenju balkanskih zemalja.
 
"To je jedina šansa da ekonomski napredujemo i time štitimo svoje interese", poručio je predsednik.
 
Predsednik Vučić najavio je da će razgovarati sa više lidera Zapadnog Balkana o ujedinjenju balkanskog prostora u ekonomskom smislu, i da mnoge balkanske zemlje to razumeju.
 
"Znam da su Svetozar Marković i kralj Aleksandar stradali zalažući se za ideju balkanskih naroda i tražili približavanje balkanskih naroda, ja ne vidim drugi izlaz iz teških sukoba poslednjih decenija", istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je ukazao da probleme moramo da rešavamo sami i da niko drugi to neće moći, kao i da mi hoćemo da razgovaramo sa Albancima, te da samo ekonomsko jači možemo da postavljamo svoje zahteve i tražimo put ka Evropskoj uniji.
 
"Srbija se ponosi činjenicom da je suverena, mi hoćemo saradnju sa velikim silama, ali nećemo tutora, hoćemo da imamo svoj stav zasnovan na interesima Srbije, a ne stav stranih ambasada", istakao je predsednik.
 
Predsednik Vučić je dodao i da naš posao nije da zastupamo interese velikih sila, već našeg naroda, i naveo da će Srbija da prati situaciju u Prištini i da se neće mešati u njihovu internu političku scenu.
 
"Pomagaćemo svom narodu da on bude siguran i bezbedan", poručio je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).