Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића

Вести

20.07.2019. - 11:43

Обраћање председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом оставке Рамуша Харадинаја, да на то Србија мора да одреагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије, те да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилизацију односа између Београда и Приштине.

„Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бивше Југославије. Зато разумемо радост, али и неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине", рекао је председник Вучић у обраћању јавности.
 
Председник Вучић је казао да нема разлога за радост и еуфорију, не што позитивно мислимо о Харадинају, већ због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији, истичући да ће положај Срба и свакодневни живот бити још тежи.
 
"Долази до додатне хомогенизације Албанаца, до даље екстремизације њихових ставова и још снажније нескривене мржње према српском народу у српској држави коју доживљавају као јединог кривца за све њихове недаће, за оно што се дешава Храдинају", навео је председник Вучић.
 
Председник Вучић је нагласио да ће Република Србија у наредном периоду још више посветити пажњу опстанку и животу и безбедности српског народа на Косову и Метохији, и поручује да наш народ на КиМ може да рачуна на своју државу и своју Србију.
 
Председник Вучић ипак истиче да политичка ситуација иде у смеру даљег одлагања дијалога Београда и Приштине.
 
"Оставка Рамуша Харадинаја је политички трик којим он може да добије још већу популарност и прегази политичке противнике што ће довести до још већег екстремизма. Тако да Харадинај постаје јунак који се бори за јединствено и целовито Косово, а да су остали недостојни тог вође који их води у светлу будућност", рекао је председник Вучић.
 
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића

Фото Танјуг/Димитрије Голл

Председник Вучић наглашава да истовремено имамо ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима и неалбанским становништвом, посебно Ромима.
 
Председник Вучић је изразио уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштен, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарношћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.
 
"Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвостручити", објаснио је председник Вучић у обраћању јавности.
 
Председник Вучић је рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара.
 
"Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или у октобру", додао је председник Вучић. 
 
"За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињење унутар Косова, али и са Тираном", уверен је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је указао да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе које су створиле ужасну ситуацију у нашим односима.
 
"Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш Харадинај изађе још снажнији. Ту за Србе нема места, а ни за дијалог", нагласио је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је навео да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту. 
 
"Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене", истакао је председник Вучић.
 
Председник Вучић рекао је и да се наредних два три месеца очекује јачање притисака на Србију из свих аспеката, посебно током септембра месеца и да ће притисци ићи у правцу да се призна независност Косова.
 
Председник Вучић је додао да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља.
 
"То је једина шанса да економски напредујемо и тиме штитимо своје интересе", поручио је председник.
 
Председник Вучић најавио је да ће разговарати са више лидера Западног Балкана о уједињењу балканског простора у економском смислу, и да многе балканске земље то разумеју.
 
"Знам да су Светозар Марковић и краљ Алексaндар страдали залажући се за идеју балканских народа и тражили приближавање балканских народа, ја не видим други излаз из тешких сукоба последњих деценија", истакао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је указао да проблеме морамо да решавамо сами и да нико други то неће моћи, као и да ми хоћемо да разговарамо са Албанцима, те да само економско јачи можемо да постављамо своје захтеве и тражимо пут ка Европској унији.
 
"Србија се поноси чињеницом да је суверена, ми хоћемо сарадњу са великим силама, али нећемо тутора, хоћемо да имамо свој став заснован на интересима Србије, а не став страних амбасада", истакао је председник.
 
Председник Вучић је додао и да наш посао није да заступамо интересе великих сила, већ нашег народа, и навео да ће Србија да прати ситуацију у Приштини и да се неће мешати у њихову интерну политичку сцену.
 
"Помагаћемо свом народу да он буде сигуран и безбедан", поручио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).