Obraćanje predsednika Republike Srbije 30.07.2020.

Vesti

30.07.2020. - 13:00

Obraćanje predsednika Republike Srbije 30.07.2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, planova za suzbijanje posledica epidemije KOVID–19 i planova za dalji ekonomski rast Srbije.

 
Predsednik Vučić je rekao da će Srbija u dijalogu Beograda i Prištine pokušati da sačuva poziciju iskrenog partnera i pregovarača, ali i biti snažna da odbije nešto što nije kompromis već pritisak na Srbiju. On je dodao da  je bio iznenađen izjavom kosovskog premijera Avdulaha Hotija da je u Briselu počeo da se piše završni sporazum, što niko nije demantovao. 
 
"Mi ništa o tome ne znamo, znamo da želimo da pregovaramo o temama koje su na stolu, želimo da se razgovara o ispunjavanju onoga što je potpisano u aprilu 2013. godine, a to je Zajednica srpskih opština. Uopšte nas ne interesuje šta je u skladu, a šta nije sa kosovskim ustavom. Želimo ozbiljne, konkretne razgovore, ali ako neko misli da treba da priznamo Kosovo a dobijemo ništa, to je pogrešan put koji nas nigde neće odvesti", naglasio je predsednik Vučić i istakao da je suština politike Srbije očuvanje mira i stabilnosti kako za sve naše građane, tako i za ceo region u kojem živimo. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 30.07.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"U skladu sa tim prihvatili smo da suštinski učestvujemo u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije o našim odnosima sa Prištinom, o tome kako bismo mogli da rešimo viševekovne probleme koje imamo u najboljem interesu kako Srba, tako i Albanaca. Upravo je zato naša delegacija, koju predvodi Marko Đurić, pripremljena za razgovore o ekonomskim pitanjima, interno raseljenima i nestalima. Bićemo spremni da preduzimamo dalje korake na otvaranju naših arhiva, tražićemo da OVK otvori svoje arhive jer smatramo da je važno da porodice nestalih dobiju zadovoljenje, pravdu i da znaju gde su im deca, roditelji, braća", naveo je predsednik Vučić. On je dodao da je za Srbiju  važno da neveliki broj ljudi koji želi da se vrati na ognjišta - može da se vrati i istakao da je povratak interno raseljenih na Kosovo i Metohiju najniži na celom svetu – vratilo se 1,9 odsto ljudi.  
 
Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija zainteresovana za ekonomsku saradnju sa Prištinom i da želimo da nađemo način za slobodan protok ljudi, robe i kapitala. On je istakao  da su zaključci sa jučerašnjeg sastanka koji je organizovano Atlantski savet osnov buduće politike u celom regionu i da se ti zaključci nalaze u tri ključne tačke:  implementacija četiri slobode EU - kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, druga su projekti, a treća je praćenje implementacije svih dogovora i projekata. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 30.07.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić  je naveo da zbog čekanja na granicama i administrativnim prelazima gubimo 26 miliona sati, što je ukupno sedam odsto kompletnih operativnih troškova koje imamo. 
 
"Po jednoj proceni Svetske banke, kad bismo sve ove principe uspeli da provedemo u delo, mogli bismo više od 3,5 milijarde da uštedimo. Računajte da pola tog novca odlazi na Srbiju, Srbija je 45 odsto BDP-a regiona, najveći izvoznik u regionu, 60 odsto po direktnim stranim investicijama", objasnio je predsednik Vučić. On je dodao da će privredni rast Srbije za drugi kvartal 2020. godine biti jedan od najboljih, ne samo na evropskom nivou. 
 
"U junu 2020. godine industrija je povećana za 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je malo čudo i neverovatan rezultat", naglasio je predsednik Vučić i dodao da su očekivanja zbog korona virusa i posledica pandemije da Srbija neće imati dvocifreni pad rasta u trenutku kada će 90 odsto evropskih zemalja imati pad od minus 12 ili minus 14 odsto.
 
"Naše procene su da ćemo imati minus 9,9 odsto, ali ja danas mogu da vam kažem da će biti i od toga bolje i do kraja godine očekujem rast, kada u decembru bude vakcina na raspolaganju", rekao je predsednik Vučić i dodao da je ubeđen da će Srbija biti najbolja u Evropi sa rastom oko nule. On je najavio da ćemo morati dodatno da se pozabavimo sektorom rudarstva i električne energije, da se vidi šta može da se uradi u narednom periodu, kako bi se ostvarili  značajni rezultati kao u drugim privrednim oblastima. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 30.07.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je izjavio da se danas donosi odluka o projektu auto-puta Vožd Karađorđe, jednoj od magistrala koja će centralni deo Šumadije da spoji sa istokom Srbije. On je naveo da se trenutno radi na tri auto-puta u Srbiji – Moravskom koridoru, Ruma–Šabac i Kuzmin–Sremska Rača i dodao da će u narednom periodu Srbija intenzivno raditi na velikim infrastrukturnim projektima, putevima, obnovi železničke mreže, kao i kanalizacionoj mreži.
 
Predsednik Vučić je rekao da u Srbiji trenutno ima čak 61.303 gradilišta, što je za 16.000 više nego prošle godine i istakao da su u toku pregovori sa partnerima za izgradnju brze pruge Beograd–Niš dužine 240 kilometara. On je dodao  da će se sa evropskim i ruskim parterima ući u pregovore za izgradnju pruge Niš–Preševo, jer je značajno da imamo kompletnu prugu sa Severnom Makedonijom. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 30.07.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naveo da  je rekonstruisana pruga Resnik–Valjevo, da ima još 201 kilometar od Valjeva do Vrdnice i Crne Gore, što će koštati 450 miliona evra i najavio da se uskoro kreće sa ugovorom za kanalizacione mreže i prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji.  
 
"To je civilizacijski napredak koji imaju samo najmodernije zemlje i treba da se završi za naredne četiri godine. Važno je da Srbiju vraćamo u normalu da bismo mogli da pomognemo opstanku naše privrede. Rezultati koje ćemo imati govoriće o tome koliko smo uspešniji od drugih i to zahvaljujući teškim merama koje smo donosili i uticali na ekonomski život. Od izuzetnog značaja za ljude u Srbiji su i putevi, gde ćemo uložiti ogroman novac, to je ono što pravi drugačiji životni standard i to je ono što predstavlja drugačiju Srbiju.  Ovo su stvari koje su za nas važne i veoma sam zadovoljan merama koje smo donosili. Predaja nije opcija, pobedićemo!", poručio  je predsednik Vučić. 
 
Beograd,
30. jul 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).