Обраћање председника Републике Србије 30.07.2020.

Вести

30.07.2020. - 13:00

Обраћање председника Републике Србије 30.07.2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности поводом наставка дијалога Београда и Приштине, планова за сузбијање последица епидемије КОВИД–19 и планова за даљи економски раст Србије.

 
Председник Вучић је рекао да ће Србија у дијалогу Београда и Приштине покушати да сачува позицију искреног партнера и преговарача, али и бити снажна да одбије нешто што није компромис већ притисак на Србију. Он је додао да  је био изненађен изјавом косовског премијера Авдулаха Хотија да је у Бриселу почео да се пише завршни споразум, што нико није демантовао. 
 
"Ми ништа о томе не знамо, знамо да желимо да преговарамо о темама које су на столу, желимо да се разговара о испуњавању онога што је потписано у априлу 2013. године, а то је Заједница српских општина. Уопште нас не интересује шта је у складу, а шта није са косовским уставом. Желимо озбиљне, конкретне разговоре, али ако неко мисли да треба да признамо Косово а добијемо ништа, то је погрешан пут који нас нигде неће одвести", нагласио је председник Вучић и истакао да је суштина политике Србије очување мира и стабилности како за све наше грађане, тако и за цео регион у којем живимо. 
 
Обраћање председника Републике Србије 30.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"У складу са тим прихватили смо да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством Европске уније о нашим односима са Приштином, о томе како бисмо могли да решимо вишевековне проблеме које имамо у најбољем интересу како Срба, тако и Албанаца. Управо je зато наша делегација, коју предводи Марко Ђурић, припремљена за разговоре о економским питањима, интерно расељенима и несталима. Бићемо спремни да предузимамо даље кораке на отварању наших архива, тражићемо да ОВК отвори своје архиве јер сматрамо да је важно да породице несталих добију задовољење, правду и да знају где су им деца, родитељи, браћа", навео је председник Вучић. Он је додао да је за Србију  важно да невелики број људи који жели да се врати на огњишта - може да се врати и истакао да је повратак интерно расељених на Косово и Метохију најнижи на целом свету – вратило се 1,9 одсто људи.  
 
Председник Вучић је нагласио да је Србија заинтересована за економску сарадњу са Приштином и да желимо да нађемо начин за слободан проток људи, робе и капитала. Он је истакао  да су закључци са јучерашњег састанка који је организовано Атлантски савет основ будуће политике у целом региону и да се ти закључци налазе у три кључне тачке:  имплементација четири слободе ЕУ - кретања људи, робе, услуга и капитала, друга су пројекти, а трећа је праћење имплементације свих договора и пројеката. 
 
Обраћање председника Републике Србије 30.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић  је навео да због чекања на границама и административним прелазима губимо 26 милиона сати, што је укупно седам одсто комплетних оперативних трошкова које имамо. 
 
"По једној процени Светске банке, кад бисмо све ове принципе успели да проведемо у дело, могли бисмо више од 3,5 милијарде да уштедимо. Рачунајте да пола тог новца одлази на Србију, Србија је 45 одсто БДП-а региона, највећи извозник у региону, 60 одсто по директним страним инвестицијама", објаснио је председник Вучић. Он је додао да ће привредни раст Србије за други квартал 2020. године бити један од најбољих, не само на европском нивоу. 
 
"У јуну 2020. године индустрија је повећана за 2,6 одсто у односу на исти период прошле године, што је мало чудо и невероватан резултат", нагласио је председник Вучић и додао да су очекивања због корона вируса и последица пандемије да Србија неће имати двоцифрени пад раста у тренутку када ће 90 одсто европских земаља имати пад од минус 12 или минус 14 одсто.
 
"Наше процене су да ћемо имати минус 9,9 одсто, али ја данас могу да вам кажем да ће бити и од тога боље и до краја године очекујем раст, када у децембру буде вакцина на располагању", рекао је председник Вучић и додао да је убеђен да ће Србија бити најбоља у Европи са растом око нуле. Он је најавио да ћемо морати додатно да се позабавимо сектором рударства и електричне енергије, да се види шта може да се уради у наредном периоду, како би се остварили  значајни резултати као у другим привредним областима. 
 
Обраћање председника Републике Србије 30.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је изјавио да се данас доноси одлука о пројекту ауто-пута Вожд Карађорђе, једној од магистрала која ће централни део Шумадије да споји са истоком Србије. Он је навео да се тренутно ради на три ауто-пута у Србији – Моравском коридору, Рума–Шабац и Кузмин–Сремска Рача и додао да ће у наредном периоду Србија интензивно радити на великим инфраструктурним пројектима, путевима, обнови железничке мреже, као и канализационој мрежи.
 
Председник Вучић је рекао да у Србији тренутно има чак 61.303 градилишта, што је за 16.000 више него прошле године и истакао да су у току преговори са партнерима за изградњу брзе пруге Београд–Ниш дужине 240 километара. Он је додао  да ће се са европским и руским партерима ући у преговоре за изградњу пруге Ниш–Прешево, јер је значајно да имамо комплетну пругу са Северном Македонијом. 
 
Обраћање председника Републике Србије 30.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео да  је реконструисана пруга Ресник–Ваљево, да има још 201 километар од Ваљева до Врднице и Црне Горе, што ће коштати 450 милиона евра и најавио да се ускоро креће са уговором за канализационе мреже и пречишћавање отпадних вода у Србији.  
 
"То је цивилизацијски напредак који имају само најмодерније земље и треба да се заврши за наредне четири године. Важно је да Србију враћамо у нормалу да бисмо могли да помогнемо опстанку наше привреде. Резултати које ћемо имати говориће о томе колико смо успешнији од других и то захваљујући тешким мерама које смо доносили и утицали на економски живот. Од изузетног значаја за људе у Србији су и путеви, где ћемо уложити огроман новац, то је оно што прави другачији животни стандард и то је оно што представља другачију Србију.  Ово су ствари које су за нас важне и веома сам задовољан мерама које смо доносили. Предаја није опција, победићемо!", поручио  је председник Вучић. 
 
Београд,
30. јул 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).