Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Vesti

04.03.2020. - 12:17

Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je zadovoljstvo razgovorima u Vašingtonu i naglasio da vrata našoj politici u SAD više nisu zatvorena.

Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić rekao je da je poseta SAD od izuzetnog značaja za interese Srbije i da veruje da će rezultati posete dati plodove u budućnosti, ma ko bio na vlasti u Srbiji u godinama pred nama.
 
"Zahvalan sam ljudima iz Trampove administracije na korektnosti. Pokazali su poštovanje za Srbiju, što je za našu zemlju od izuzetnog značaja", rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić istakao je da nije neko ko na snovima i mašti zasniva politiku, a pogotovo ne budućnost Srbije, ali da će vrata našoj politici u Vašingtonu u budućnosti makar biti odškrinuta, ako ne potpuno otvorena, a da svakako neće biti zatvorena.
 
"Na otvoren način mogli smo da iznesemo našu politiku, sve naše stavove i ono što posebno cenim kod američkih domaćina je što su pokazali više nego dobru volju da nas saslušaju", rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić obavestio je javnost da ne postoji nikakav veliki plan, niti dogovor o rešenju kosovskog pitanja i ponovio da je uslov za suštinske razgovore o tom pitanju prethodno ukidanje taksi.
 
Predsednik je rekao da je ovih dana bilo puno neistitina i da želi građanima da kaže punu istinu o čemu se razgovara, koje su teme na stolu i šta je to što čini Srbija po tom pitanju.
 
"Bilo je mnogo neistinitih vesti kako su postignuti neki veliki dogovori, kako postoji plan. O tome se razgovara, ali ništa od toga ne postoji", rekao je predsednik Vučić u obraćanju javnosti.
 
Što se tiče primedbi ljudi iz Prištine kako našim delovanjem za povlačenje priznanja šaljemo loš signal na njihovu "dobru volju", predsednik Vučić rekao je da je stotinu puta upozoravao da država mora da odgovori na zahteve Prištine za prijem u međunarodne organizacije pre završetka dijaloga.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Onog sekunda kada potpišete da nećete pre kraja dijaloga, a da li će on biti uspešno okončan ili ne, ne znamo, tražiti prijem u Interpol, Unesko druge međunarodne organizacije, spremni smo da ne idemo na dalje povlačenje priznanja", poručio je predsednik Vučić.
 
Predsednik je rekao da, ako se pravi dogovor, to mora biti kompromis i da je sve ovo što je rekao govorio i pre tri godine, i pre godinu i po.
 
"Ništa se u našoj politici nije promenilo", rekao je i ukazao da je za nas od ključnog značaja da sačuvamo mir i stabilnost i da danas imamo najpametniju, najodgovorniju politiku koja daje rezultate.
 
On je preneo da je u SAD razgovarao o onome što je i tema na regionalnim skupovima, što mnogi nazivaju "mini Šengenom", kao što je pitanje kako da ustanovimo avionsku i železničku liniju sa Prištinom.
 
"Veoma je važno što železnička pruga treba da ide istom trasom kao i putni pravac, auto-put koji gradimo od Niša, preko Prokuplja, Kuršumlije, Merdara i Prištine. To je važna stvar za naš narod na KiM, na jugu i na centralnom Kosovu", rekao je predsednik Vučić.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić u današnjem obraćanju javnosti rekao je i da će Srbija, ukoliko bude potrebe, umeti da zaštiti svoje granice i teritoriju od migranata i u tome će se voditi isključivo interesima nacionalne bezbednosti i sigurnosti.
 
Predsednik je rekao da srpske službe preduzimaju mere, dobijaju sve važne informacije i da će donositi odluke u skladu sa situacijom.
 
"Ako bude potrebe da zaštitimo i sačuvamo granice, to ćemo uraditi na efikasan način. Ponašaćemo se apsolutno i isključivo u interesu naše bezbednosti i sigurnosti", rekao je predsednik Vučić.
 
Istakao je da građani ne treba da budu zabrinuti i da Srbija ima dovoljno kapaciteta i snage da to uradi.
 
"Mi ćemo gledati i kako reaguje EU. Uvek smo pokazivali solidarnost prema svima koji su izbegli iz ratnih područja i ne želimo ni prema kome da se odnosimo kao prema neljudima, ali ćemo umeti da sačuvamo i bezbednost i sigurnost građana Srbije", rekao je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).