Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића

Вести

04.03.2020. - 12:17

Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је задовољство разговорима у Вашингтону и нагласио да врата нашој политици у САД више нису затворена.

Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић рекао је да је посета САД од изузетног значаја за интересе Србије и да верује да ће резултати посете дати плодове у будућности, ма ко био на власти у Србији у годинама пред нама.
 
"Захвалан сам људима из Трампове администрације на коректности. Показали су поштовање за Србију, што је за нашу земљу од изузетног значаја", рекао је председник.
 
Председник Вучић истакао је да није неко ко на сновима и машти заснива политику, а поготово не будућност Србије, али да ће врата нашој политици у Вашингтону у будућности макар бити одшкринута, ако не потпуно отворена, а да свакако неће бити затворена.
 
"На отворен начин могли смо да изнесемо нашу политику, све наше ставове и оно што посебно ценим код америчких домаћина је што су показали више него добру вољу да нас саслушају", рекао је председник.
 
Председник Вучић обавестио је јавност да не постоји никакав велики план, нити договор о решењу косовског питања и поновио да је услов за суштинске разговоре о том питању претходно укидање такси.
 
Председник је рекао да је ових дана било пуно неиститина и да жели грађанима да каже пуну истину о чему се разговара, које су теме на столу и шта је то што чини Србија по том питању.
 
"Било је много неистинитих вести како су постигнути неки велики договори, како постоји план. О томе се разговара, али ништа од тога не постоји", рекао је председник Вучић у обраћању јавности.
 
Што се тиче примедби људи из Приштине како нашим деловањем за повлачење признања шаљемо лош сигнал на њихову "добру вољу", председник Вучић рекао је да је стотину пута упозоравао да држава мора да одговори на захтеве Приштине за пријем у међународне организације пре завршетка дијалога.
 
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Оног секунда када потпишете да нећете пре краја дијалога, а да ли ће он бити успешно окончан или не, не знамо, тражити пријем у Интерпол, Унеско друге међународне организације, спремни смо да не идемо на даље повлачење признања", поручио је председник Вучић.
 
Председник је рекао да, ако се прави договор, то мора бити компромис и да је све ово што је рекао говорио и пре три године, и пре годину и по.
 
"Ништа се у нашој политици није променило", рекао је и указао да је за нас од кључног значаја да сачувамо мир и стабилност и да данас имамо најпаметнију, најодговорнију политику која даје резултате.
 
Он је пренео да је у САД разговарао о ономе што је и тема на регионалним скуповима, што многи називају "мини Шенгеном", као што је питање како да установимо авионску и железничку линију са Приштином.
 
"Веома је важно што железничка пруга треба да иде истом трасом као и путни правац, ауто-пут који градимо од Ниша, преко Прокупља, Куршумлије, Мердара и Приштине. То је важна ствар за наш народ на КиМ, на југу и на централном Косову", рекао је председник Вучић.
 
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић у данашњем обраћању јавности рекао је и да ће Србија, уколико буде потребе, умети да заштити своје границе и територију од миграната и у томе ће се водити искључиво интересима националне безбедности и сигурности.
 
Председник је рекао да српске службе предузимају мере, добијају све важне информације и да ће доносити одлуке у складу са ситуацијом.
 
"Ако буде потребе да заштитимо и сачувамо границе, то ћемо урадити на ефикасан начин. Понашаћемо се апсолутно и искључиво у интересу наше безбедности и сигурности", рекао је председник Вучић.
 
Истакао је да грађани не треба да буду забринути и да Србија има довољно капацитета и снаге да то уради.
 
"Ми ћемо гледати и како реагује ЕУ. Увек смо показивали солидарност према свима који су избегли из ратних подручја и не желимо ни према коме да се односимо као према нељудима, али ћемо умети да сачувамо и безбедност и сигурност грађана Србије", рекао је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).