Obraćanje predsednika Vučića 21.03.2020.

Vesti

21.03.2020. - 20:03

Obraćanje predsednika Vučića 21.03.2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na konferenciji za novinare u Palati „Srbija“ da je danas bio najteži dan za Srbiju, jer je utvrđeno da je inficirano još 36 osoba, što je ukupno 171 zaraženih novim virusom.

Predsednik Vučić  je naveo da je 11 ili 12 obolelih na respiratoru i da su u teškom stanju, kao i da će broj zaraženih svakog dana biti sve veći, ukoliko građani Srbije ne promene ponašanje. 
 
Predsednik Vučić je naglasio da za sve predloge i mere ima saglasnost svih lekara. 
 
Obraćanje predsednika Vučića 21.03.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Nama je mnogo teško kada ovo moramo da saopštavamo. Po ceo dan i noć radimo, borimo se, ali disciplina očigledno nije na zavidnom nivou. Zato molim ljude da razumeju“, apelovao je predsednik Vučić i najavio da će, upravo zbog nedovoljne discipline i u cilju  očuvanja zdravlja i života građana, Vladi Srbije predložiti nove mere. On je najavio, uz apel da građani shvate težinu i ozbiljnost situacije, da će biti uvedena dodatna ograničenja kretanja ako uprkos svim merama i dalje izostane očekivana disciplina. 
 
„Predložiću da policijski čas od sutra traje od 17 časova do pet ujutro jer je očigledno da ne možemo da budemo dovoljno disciplinovani. Molim ljude da ovo shvate ozbiljno jer nam je to potrebno da bismo mogli da preživimo. U Italiji je juče 627 ljudi umrlo, danas u Americi gotovo 300, u Francuskoj 600, u Španiji 1.400 mrtvih “, naglasio je predsednik Srbije i najavio da večeras iz Kine stiže prva pošiljka pomoći. On je dodao da će u utorak ili sredu u Srbiju stići 200 pokretnih respiratora, da će Srbija u četvrtak imati 15 miliona zaštitnih maski koje će biti upućene u apoteke, kao i da se čini sve kako bi se povećala proizvodnja maski u domaćim pogonima. 
 
Obraćanje predsednika Vučića 21.03.2020.

Foto. Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik  Vučić je rekao da je, u međuvremenu, za kliničke centre nabavljen natrijum hipohlorid, koji je najbolji za dezinfekciju bolnica. 
 
„Sve što možemo da proizvedemo u Srbiji, trudimo se da proizvedemo i uspećemo to da uradimo“, istakao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić je na večerašnjoj konferenciji za novinare nekoliko puta apelovao da građani slušaju savete stručnjaka i da poštuju mere Vlade i ostanu u svojim domovima. On je naglasio i da ćemo mi učiniti sve što možemo da pomognemo regionu, ali da ćemo prvo pomoći Srbiji, pa onda svima drugima. 
 
Predsednik Vučić je apelovao i na privrednike i zamolio ih da ne otpuštaju radnike. 
 
„U Austriji je bez posla ostalo već 150. 000 ljudi, u Francuskoj milion. Nemojte olako otpuštati ljude zbog sedam ili 15 dana. Pomoći ćemo. Neću da obećavam ono što ne možemo. Deo gubitaka preuzmite vi, a deo će preuzeti država. Nemojte da otpuštate ljude“, rekao je predsednik Vučić i ponovio da "predaja nikad neće biti opcija". 
 
Beograd,
21. mart 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).