Обраћање председника Вучића 21.03.2020.

Вести

21.03.2020. - 20:03

Обраћање председника Вучића 21.03.2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на конференцији за новинаре у Палати „Србија“ да је данас био најтежи дан за Србију, јер је утврђено да је инфицирано још 36 особа, што је укупно 171 заражених новим вирусом.

Председник Вучић  је навео да је 11 или 12 оболелих на респиратору и да су у тешком стању, као и да ће број заражених сваког дана бити све већи, уколико грађани Србије не промене понашање. 
 
Председник Вучић је нагласио да за све предлоге и мере има сагласност свих лекара. 
 
Обраћање председника Вучића 21.03.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Нама је много тешко када ово морамо да саопштавамо. По цео дан и ноћ радимо, боримо се, али дисциплина очигледно није на завидном нивоу. Зато молим људе да разумеју“, апеловао је председник Вучић и најавио да ће, управо због недовољне дисциплине и у циљу  очувања здравља и живота грађана, Влади Србије предложити нове мере. Он је најавио, уз апел да грађани схвате тежину и озбиљност ситуације, да ће бити уведена додатна ограничења кретања ако упркос свим мерама и даље изостане очекивана дисциплина. 
 
„Предложићу да полицијски час од сутра траје од 17 часова до пет ујутро јер је очигледно да не можемо да будемо довољно дисциплиновани. Молим људе да ово схвате озбиљно јер нам је то потребно да бисмо могли да преживимо. У Италији је јуче 627 људи умрло, данас у Америци готово 300, у Француској 600, у Шпанији 1.400 мртвих “, нагласио је председник Србије и најавио да вечерас из Kине стиже прва пошиљка помоћи. Он је додао да ће у уторак или среду у Србију стићи 200 покретних респиратора, да ће Србија у четвртак имати 15 милиона заштитних маски које ће бити упућене у апотеке, као и да се чини све како би се повећала производња маски у домаћим погонима. 
 
Обраћање председника Вучића 21.03.2020.

Фото. Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник  Вучић је рекао да је, у међувремену, за клиничке центре набављен натријум хипохлорид, који је најбољи за дезинфекцију болница. 
 
„Све што можемо да произведемо у Србији, трудимо се да произведемо и успећемо то да урадимо“, истакао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је на вечерашњој конференцији за новинаре неколико пута апеловао да грађани слушају савете стручњака и да поштују мере Владе и остану у својим домовима. Он је нагласио и да ћемо ми учинити све што можемо да помогнемо региону, али да ћемо прво помоћи Србији, па онда свима другима. 
 
Председник Вучић је апеловао и на привреднике и замолио их да не отпуштају раднике. 
 
„У Аустрији је без посла остало већ 150. 000 људи, у Француској милион. Немојте олако отпуштати људе због седам или 15 дана. Помоћи ћемо. Нећу да обећавам оно што не можемо. Део губитака преузмите ви, а део ће преузети држава. Немојте да отпуштате људе“, рекао је председник Вучић и поновио да "предаја никад неће бити опција". 
 
Београд,
21. март 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).