Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji

Vesti

03.07.2019. - 13:47

Obraćanje predsednika Vučića javnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u obraćanju javnosti, a nakon sastanka sa članom Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliotom Engelom, da je situacija na severu Kosmeta sve teža i političko-bezbednosnim rečnikom rečeno – veoma kompleksna.

Predsednik Vučić kazao je da je najviše teškoća sa snabdevanjem zbog prištinske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, naglasivši da je uvođenjem taksi od 100 odsto zapravo zabranjena trgovina.
 
Predsednik je istakao da je država Srbija pronalazila načine da snabdeva stanovništvo na severu, te da su u tom periodu Albanci zaplenili 16 kamiona sa robom, vozači su privođeni, vređani, maltretirani.
 
"U 14 kamiona bili su prehrambeni proizvodi, a u dva stočna hrana. Na jedan kombi je pucano 11. juna u Jošanici, opština Leposavić", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je naveo da se postavljaju tri pitanja: zašto Priština to radi, šta je konačni cilj Prištine i nekih sa Zapada koji podržavaju takve akcije i šta Srbija može da uradi.
 
Predsednik je istakao da Priština pokušava da Srbi sa severa KiM zaborave na centralnu Srbiju, da zaborave srpski jezik i da roba iz Srbije nije neophodna.
 
„Želim da izrazim divljenje našem narodu na Kosovu i Metohiji, država će biti uz njih i nećemo dozvoliti da budu gladni. Tražimo od Prištine da omoguće dostojanstven i civilizovan način življenja kao što se živi svuda u svetu sa slobodom izbora i govora. Naš narod samo traži da opstane na svom ognjištu i ništa više od toga. Srpska država će biti uz njih“, rekao je predsednik Vučić u obraćanju javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji.
 
Predsednik Vučić je rekao i da se ozbiljno radi na istrazi ubistva Olivera Ivanovića i da srpska strana misli da ima ime ubice.
 
Obraćanje predsednika Vučića javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji

Foto Tanjug/Dimitrije Goll

 
"Ozbiljno radimo i mislimo da imamo ime ubice, izvršioca. Albanci ga nemaju. Oni sprovode svoju političku istragu sa jedinom željom da okrive Srbe za nešto", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je rekao da je sve potkrepljeno fotografijama i pokušaće da se dođe do materijalnih dokaza i onda izađe u javnost.
 
"Imamo kompletnu pruču, sve šta se događalo, sa kojim motivima. Uvereni smo da znamo ko je izvršilac ubistva. Zbog različitih stvari - nedostatka DNK analize, plastičnih klonova čaura i nedostatka nekih snimaka, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze, ali nastavićemo da radimo. Kada završimo, nadležni pravosudni organi Srbije će podići optužne akte", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je poručio da se istraga neće prekidati dok ne dođemo do ubica.
 
Predsednik Vučić osvrnuo se i na sastanak sa članom Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliotom Engelom istakavši da su svako iz svog ugla, ali na civilizovan i pristojan način, razmenili različite stavove i mišljenja, te da je važno da održavamo kontakt sa spoljnopolitičkim Odborom Kongresa.
 
„Pozicije su različite po pitanju naših odnosa prema KiM. On je jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova. Razgovor je bio korektan, govorili smo šta je sve važno i koliko je važno da se nastavi dijalog, da je to važno za dobre srpsko-albanske odnose, za stabilnost u celom regionu i nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvaranju uslova za nastavak dijaloga", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je rekao da se razgovaralo i o drugim temama - od slučaja braće Bitići, do NATO agresije, kao i da mu je Engel rekao da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba.  
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).