Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића јавности поводом ситуације на Косову и Метохији

Вести

03.07.2019. - 13:47

Обраћање председника Вучића јавности

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас у обраћању јавности, а након састанка са чланом Представничког дома Конгреса САД Елиотом Енгелом, да је ситуација на северу Космета све тежа и политичко-безбедносним речником речено – веома комплексна.

Председник Вучић казао је да је највише тешкоћа са снабдевањем због приштинске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, нагласивши да је увођењем такси од 100 одсто заправо забрањена трговина.
 
Председник је истакао да је држава Србија проналазила начине да снабдева становништво на северу, те да су у том периоду Албанци запленили 16 камиона са робом, возачи су привођени, вређани, малтретирани.
 
"У 14 камиона били су прехрамбени производи, а у два сточна храна. На један комби је пуцано 11. јуна у Јошаници, општина Лепосавић", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је навео да се постављају три питања: зашто Приштина то ради, шта је коначни циљ Приштине и неких са Запада који подржавају такве акције и шта Србија може да уради.
 
Председник је истакао да Приштина покушава да Срби са севера КиМ забораве на централну Србију, да забораве српски језик и да роба из Србије није неопходна.
 
„Желим да изразим дивљење нашем народу на Косову и Метохији, држава ће бити уз њих и нећемо дозволити да буду гладни. Тражимо од Приштине да омогуће достојанствен и цивилизован начин живљења као што се живи свуда у свету са слободом избора и говора. Наш народ само тражи да опстане на свом огњишту и ништа више од тога. Српска држава ће бити уз њих“, рекао је председник Вучић у обраћању јавности поводом ситуације на Косову и Метохији.
 
Председник Вучић је рекао и да се озбиљно ради на истрази убиства Оливера Ивановића и да српска страна мисли да има име убице.
 
Обраћање председника Вучића јавности поводом ситуације на Косову и Метохији

Фото Танјуг/Димитрије Голл

 
"Озбиљно радимо и мислимо да имамо име убице, извршиоца. Албанци га немају. Они спроводе своју политичку истрагу са једином жељом да окриве Србе за нешто", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је рекао да је све поткрепљено фотографијама и покушаће да се дође до материјалних доказа и онда изађе у јавност.
 
"Имамо комплетну пручу, све шта се догађало, са којим мотивима. Уверени смо да знамо ко је извршилац убиства. Због различитих ствари - недостатка ДНК анализе, пластичних клонова чаура и недостатка неких снимака, не можемо да поседујемо материјалне доказе, али наставићемо да радимо. Када завршимо, надлежни правосудни органи Србије ће подићи оптужне акте", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је поручио да се истрага неће прекидати док не дођемо до убица.
 
Председник Вучић осврнуо се и на састанак са чланом Представничког дома Конгреса САД Елиотом Енгелом истакавши да су свако из свог угла, али на цивилизован и пристојан начин, разменили различите ставове и мишљења, те да је важно да одржавамо контакт са спољнополитичким Одбором Конгреса.
 
„Позиције су различите по питању наших односа према КиМ. Он је један од најзначајнијих заговорника независности Косова. Разговор је био коректан, говорили смо шта је све важно и колико је важно да се настави дијалог, да је то важно за добре српско-албанске односе, за стабилност у целом региону и надам се да ће његове поруке у Приштини допринети убрзаном стварању услова за наставак дијалога", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је рекао да се разговарало и о другим темама - од случаја браће Битићи, до НАТО агресије, као и да му је Енгел рекао да то што је велики пријатељ Албанаца не значи да не жели да буде и пријатељ Срба.  
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).