Pušteno u rad novo postrojenje „Duboka prerada“ Rafinerije nafte Pančevo

Vesti

18.11.2020. - 14:29

Počelo sa radom novo postrojenje „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti povodom početka rada postrojenja „Duboka prerada“, ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu i istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu. 

"Ovo je veliki dan za Srbiju i potvrda naše zajedničke efikasnosti, dobrog rada i dobrih rezultata. Za nas je ovo važno jer će značajno popraviti poziciju NIS-a. Ovde je sve urađeno na najsavremeniji način i napravljeno je jedno od najmodernijih postrojenja. Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić istakao je da se posebno vodilo računa o zaštiti životne sredine, koja je stavljena na prvo mesto, pa će biti znatno manje prašine i štetnih čestica i čak 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je bio slučaj do sada.
 
Pušteno u rad novo postrojenje „Duboka prerada“ Rafinerije nafte Pančevo

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naveo i da je pre tri godine, prilikom postavljanja kamena temeljca, malo ko verovao da će sve sa uspehom biti završeno.
 
"Srećom, ljudi koji su radili i gradili fantastičnu konstrukciju, 96 metara visine i doneli fascinantne peći od 200 tona, napravili su jedno od najmodernijih postrojenja i imali su više vere i znanja od mene", primetio je on.
 
Predsednik Vučić naglasio je da je ovaj projekat važan i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.
 
Pušteno u rad novo postrojenje „Duboka prerada“ Rafinerije nafte Pančevo

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, u koje niko nikada nije sumnjao, već i zajedničke efikasnosti, zajedničkog dobrog rada i rezultata", poručio je predsednik i dodao da je danas postignut dogovor sa predstavnicima Gaspromnjefta da se formiraju stručni timovi, koji će razmotriti privatizaciju Petrohemije.
 
Predsednik Vučić zahvalio je generalnom direktoru Gaspromnjefta Aleksandru Đukovu što ima hrabrosti da donosi teške odluke.
 
"U Petrohemiji imamo 1.320 radnika i čini mi se da smo blizu da nađemo rešenje i za njih i za hemijsku industriju Srbije", istakao je predsednik Vučić i dodao da je uveren da zajednički to možemo da napravimo.
 
Pušteno u rad novo postrojenje „Duboka prerada“ Rafinerije nafte Pančevo

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Projekat „Duboka prerada“ je modernizovao rafineriju i povećao efikasnost prerade, a vredan je više od 300 miliona evra.
 
Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta "Duboka prerada" Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmodernijih i "najzelenijih" u regionu.
 
Početak rada "Duboke prerade" donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenje emisija gasova i praškastih materija u vazduh. Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).