Пуштено у рад ново постројење „Дубока прерада“ Рафинерије нафте Панчево

Вести

18.11.2020. - 14:29

Почело са радом ново постројење „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте Панчево

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваo је данас свечаности поводом почетка рада постројења „Дубока прерада“, кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву и истакао да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону. 

"Ово је велики дан за Србију и потврда наше заједничке ефикасности, доброг рада и добрих резултата. За нас је ово важно јер ће значајно поправити позицију НИС-а. Овде је све урађено на најсавременији начин и направљено је једно од најмодернијих постројења. Све на простору бивше Југославије не може да се мери са овим што имамо у Панчеву", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић истакао је да се посебно водило рачуна о заштити животне средине, која је стављена на прво место, па ће бити знатно мање прашине и штетних честица и чак 98 одсто мање количине сумпор-диоксида и сумпорних једињења него што је био случај до сада.
 
Пуштено у рад ново постројење „Дубока прерада“ Рафинерије нафте Панчево

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео и да је пре три године, приликом постављања камена темељца, мало ко веровао да ће све са успехом бити завршено.
 
"Срећом, људи који су радили и градили фантастичну конструкцију, 96 метара висине и донели фасцинантне пећи од 200 тона, направили су једно од најмодернијих постројења и имали су више вере и знања од мене", приметио је он.
 
Председник Вучић нагласио је да је овај пројекат важан и за даље унапређење односа Србије и Русије и стварања још већег поверења и блискости две земље.
 
Пуштено у рад ново постројење „Дубока прерада“ Рафинерије нафте Панчево

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"То није потврда само наших братских односа, у које нико никада није сумњао, већ и заједничке ефикасности, заједничког доброг рада и резултата", поручио је председник и додао да је данас постигнут договор са представницима Гаспромњефта да се формирају стручни тимови, који ће размотрити приватизацију Петрохемије.
 
Председник Вучић захвалио је генералном директору Гаспромњефта Александру Ђукову што има храбрости да доноси тешке одлуке.
 
"У Петрохемији имамо 1.320 радника и чини ми се да смо близу да нађемо решење и за њих и за хемијску индустрију Србије", истакао је председник Вучић и додао да је уверен да заједнички то можемо да направимо.
 
Пуштено у рад ново постројење „Дубока прерада“ Рафинерије нафте Панчево

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Пројекат „Дубока прерада“ је модернизовао рафинерију и повећао ефикасност прераде, а вредан је више од 300 милиона евра.
 
Нафтна индустрија Србије је раније објавила да је завршетком пројекта "Дубока прерада" Рафинерија у Панчеву постала једна од најмодернијих и "најзеленијих" у региону.
 
Почетак рада "Дубоке прераде" доноси бројне еколошке користи, а пре свега престанак производње мазута са високим садржајем сумпора и смањење емисија гасова и прашкастих материја у ваздух. На тај начин унапређена је еколошка слика не само Панчева, већ и целе Србије.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).