Poseta predsednika Republike Belorusije

Vesti

03.12.2019. - 12:58

Poseta predsednika Republike Belorusije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić domaćin je predsedniku Republike Belorusije Aleksandru Lukašenku koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji. Predsednik Lukašenko stigao je juče u Beograd, a danas mu je priređen svečani doček ispred Palate "Srbija".

Poseta predsednika Republike Belorusije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić rekao je danas da su Srbija i Belorusija dve prijateljske zemlje, koje imaju odlične političke i ekonomske odnose i poručio da je Srbija uvek imala podršku Belorusije po svim pitanjima.
 
"Nikada se nije desilo, od kad je Aleksandar Lukašenko na čelu Belorusije, da bilo kada ta zemlja glasa protiv Srbije. Prošli smo kroz mnogo teških dana i godina, a Belorusija je uvek bila uz nas, na svakom mestu u svetu, u svakom trenutku", rekao je predsednik Vučić nakon razgovora sa predsednikom Lukašenkom.
 
Predsednik Vučić podvukao je da su Srbija i Belorusija, nevelike zemlje, ali one koje se diče i ponose svojom samostalnošću, u kojima žive ponosni dostojanstveni ljudi koji žele da sami biraju i odlučuju o svojoj budućnosti.
 
Poseta predsednika Republike Belorusije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
„Imali smo veoma dobre i plodonosne razgovore i u svim sferama društvenog života smo se dotakli moguće saradnje, unapređenja, povećanja trgovinske razmene“, rekao je on.
 
Predsednik Vučić je naveo da Srbija i Belorusija mogu dalje da unapređuju ekonomsku saradnju, kako bi se ekonomska razmena uvećala do 500 miliona dolara na godišnjem nivou.
 
„Ova poseta predsednika Lukašenka biće značajna injekcija, značajan podsticaj za razvoj naših bilateralnih i ekonomskih odnosa, pošto su nam politički odnosi izuzetno dobri“, istakao je predsednik Vučić.
 
Poseta predsednika Republike Belorusije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je poručio da Belorusija uvek može da računa na podršku Srbiije, kao što Srbija zna da i po pitanju Kosova i Metohije i u svim drugim pitanjima uvek može da se nada podršci Minska.
 
Predsednik Vučić zahvalio se predsedniku Lukašenku na posvećenosti i požrtvovanosti koju pokazuje u svom odnosu prema Republici Srbiji.
 
Predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko je poručio da Belorusija ne menja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i da će pružati podršku Beogradu na različitim međunarodnim terenima.
 
Poseta predsednika Republike Belorusije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Rekao sam Aleksandru (Vučiću), ako mi išta možemo da pomognemo, recite nam, obavezno ćemo to učiniti. Mi računamo na podršku srpskih prijatelja po principijelnim pitanjima za nas", istakao je predsednik Lukašenko napominjući da današnjeg nivoa odnosa dve zemlje ne bi bilo da nije predsednika Vučića.
 
Predsednik Lukašenko je ukazao da dve zemlje imaju intenzivan politički dijalog i ekonomsku saradnju, dodavši da je Srbija ključni ekonomski partner Belorusije na Balkanu.
 
"Podržavali smo i podržavamo vaše potpisivanje ugovora sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Od 1. februara mi predsedavamo tom organizacijom, iskoristitite to", rekao je predsednik Lukašenko pozivajući Srbiju: "Uzmite nas kao šestog člana zone slobodne trgovine".
 
Poseta predsednika Republike Belorusije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Lukašenko je ukazao da količina robne razmene Srbije i Belorusije nije na nivou potencijala.
 
"Rešavanje ovih pitanja je jedan od prioritetnih pravaca naše saradnje. Trgovinska razmena je malo pala ove godine, ali imamo vremena", napomenuo je predsednik Lukašenko i podsetio na brojne potpisane sporazume, od kojih su neki u oblasti prosvete i nauke.
 
"Sve to svedoči o važnosti saradnje dve zemlje u oblasti nauke i tehnologije bez kojih nema razvoja u savremenim okolnostima", zaključio je predsednik Lukašenko. 
 
Dan ranije dva predsednika položila su vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.
 
Poseta predsednika  Republike Belorusije

Foto: Predsedništvo Srbije /Dimitrije Goll

 
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).