Посета председника Републике Белорусије

Вести

03.12.2019. - 12:58

Посета председника Републике Белорусије

Председник Републике Србије Александар Вучић домаћин је председнику Републике Белорусије Александру Лукашенку који борави у дводневној званичној посети Србији. Председник Лукашенко стигао је јуче у Београд, а данас му је приређен свечани дочек испред Палате "Србија".

Посета председника Републике Белорусије

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић рекао је данас да су Србија и Белорусија две пријатељске земље, које имају одличне политичке и економске односе и поручио да је Србија увек имала подршку Белорусије по свим питањима.
 
"Никада се није десило, од кад је Александар Лукашенко на челу Белорусије, да било када та земља гласа против Србије. Прошли смо кроз много тешких дана и година, а Белорусија је увек била уз нас, на сваком месту у свету, у сваком тренутку", рекао је председник Вучић након разговора са председником Лукашенком.
 
Председник Вучић подвукао је да су Србија и Белорусија, невелике земље, али оне које се диче и поносе својом самосталношћу, у којима живе поносни достојанствени људи који желе да сами бирају и одлучују о својој будућности.
 
Посета председника Републике Белорусије

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
„Имали смо веома добре и плодоносне разговоре и у свим сферама друштвеног живота смо се дотакли могуће сарадње, унапређења, повећања трговинске размене“, рекао је он.
 
Председник Вучић је навео да Србија и Белорусија могу даље да унапређују економску сарадњу, како би се економска размена увећала до 500 милиона долара на годишњем нивоу.
 
„Ова посета председника Лукашенка биће значајна инјекција, значајан подстицај за развој наших билатералних и економских односа, пошто су нам политички односи изузетно добри“, истакао је председник Вучић.
 
Посета председника Републике Белорусије

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је поручио да Белорусија увек може да рачуна на подршку Србиије, као што Србија зна да и по питању Kосова и Метохије и у свим другим питањима увек може да се нада подршци Минска.
 
Председник Вучић захвалио се председнику Лукашенку на посвећености и пожртвованости коју показује у свом односу према Републици Србији.
 
Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко је поручио да Белорусија не мења став о интегритету и суверенитету Србије и да ће пружати подршку Београду на различитим међународним теренима.
 
Посета председника Републике Белорусије

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Рекао сам Александру (Вучићу), ако ми ишта можемо да помогнемо, реците нам, обавезно ћемо то учинити. Ми рачунамо на подршку српских пријатеља по принципијелним питањима за нас", истакао је председник Лукашенко напомињући да данашњег нивоа односа две земље не би било да није председника Вучића.
 
Председник Лукашенко је указао да две земље имају интензиван политички дијалог и економску сарадњу, додавши да је Србија кључни економски партнер Белорусије на Балкану.
 
"Подржавали смо и подржавамо ваше потписивање уговора са Евроазијском економском унијом. Од 1. фебруара ми председавамо том организацијом, искориститите то", рекао је председник Лукашенко позивајући Србију: "Узмите нас као шестог члана зоне слободне трговине".
 
Посета председника Републике Белорусије

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Лукашенко је указао да количина робне размене Србије и Белорусије није на нивоу потенцијала.
 
"Решавање ових питања је један од приоритетних праваца наше сарадње. Трговинска размена је мало пала ове године, али имамо времена", напоменуо је председник Лукашенко и подсетио на бројне потписане споразуме, од којих су неки у области просвете и науке.
 
"Све то сведочи о важности сарадње две земље у области науке и технологије без којих нема развоја у савременим околностима", закључио је председник Лукашенко. 
 
Дан раније два председника положила су венце на Спомен гробљу ослободилаца Београда и на Споменик Црвеноармејцу.
 
Посета председника  Републике Белорусије

Фото: Председништво Србије /Димитрије Голл

 
 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).