Poseta predsednika Republike Severne Makedonije

Vesti

22.11.2019. - 13:25

Poseta predsednika Republike Severne Makedonije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog i uz unapređenje ekonomske saradnje.

Predsednik Vučić je dodao da je sa makedonskim predsednikom imao iskren i otvoren razgovor o svim ključnim pitanjima u bilaternim odnosima dve zemlje, regionalnim inicijativama i ključnim regionalnim pitanjima.
 
Poseta predsednika Republike Severne Makedonije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, čini mi se sa više poverenja nego pre godinu ili dve i ti odnosi će ići samo u boljem smeru. Ponosan sam na dogovor koji smo napravili. Mislim da je to budućnost našeg regiona i pametan izbor za opstanak i ostanak na našim prostorima i da će ta inicijativa doneti dobre odnose između naših naroda i naših zemalja", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić poručio je da Srbija jedina nema nikakve zahteve prema Severnoj Makedoniji.
 
"To je moja poruka za Skoplje, Severnu Makedoniju i ljude koji žive u Severnoj Makedoniji - nemamo nikakve zahteve, mi smo jedini koji ništa ne tražimo ni iz prošlosti, ni iz sadašnjosti, jedino tražimo da dobro radimo i sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnosti", rekao je on.
 
Predsednik Vučić je rekao da Srbija samo hoće da Severna Makedonija prihvati pruženu ruku Srbije i obrnuto, ističući da su odnosi dve zemlje dobri, a da veruje da mogu da budu mnogo bolji.
 
"U političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje. Želimo da gradimo najbliže prijateljske odnose", rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić je naglasio da je ponosan na novosadsku i ohridsku inicijativu, ističući da je ona budućnost regiona i pametan izbor za opstanak i ostanak na ognjištima.
 
Poseta predsednika Republike Severne Makedonije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Verujem da ćemo to nastaviti i u Draču sa Edijem Ramom", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić dodao je da je inicijativa dobra za region jer u uslovima kad se ne zna kuda ide Evropa, a obe zemlje su na evropskom putu, važno da se ponudi nešto što, kako ističe, nije alternativa, jer nije za poređenje, već obaveza da države ispune ono što same mogu da urade.
 
"Siguran sam da će ta inicijativa doneti boljitak i bolje odnose", rekao je predsednik Vučić i zahvalio Pendarovskom na doprinosu boljim odnosima Beograda i Skoplja.
 
Predsednik Vučić dodao je da ekonomska saradnja dve zemlje napreduje i da se očekuje da ove godine trgovinska razmena bude blizu jedne milijarde. Kako je rekao, uvek je srž i suština u ekonomskim odnosima, te izneo podatak da je 2018. godine razmena iznosila 857,8 miliona evra, a da je u devet meseci ove godine zabeleženo povećanje od 7,6 odsto.
 
Poseta predsednika Republike Severne Makedonije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je u razgovorima sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem konstatovano da su bilateralni odnosi odlični, bez spornih tačaka, a da je on istakao još jednom stav svoje zemlje da EU nema alternativu za region Zapadnog Balkana.
 
Kako je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, čast mu je što boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji.
 
"Današnja poseta je još jedna potvrda međusobnog razumevanja i dobrosusedskih odnosa i još jedna mogućnost da potenciramo važnost izgradnje i održavanja odnosa kako između nas tako i šire u regionu", rekao je predsednik Pendarovski.
 
Naše zemlje i narode povezuje duga istorijska tradicija, kazao je Pendarovski , a dve zemlje dele i viziju o zajedničkoj budućnosti u evropskoj porodici, i dodao da zato, kontakti na najvišem nivou imaju poseban značaj i predstavljaju dalji signal i za dalji razvoj, prijateljstvo i saradnju svih na svim drugim nivoima.
 
Poseta predsednika Republike Severne Makedonije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
On se osvrnuo i na odnose Beograda i Prištine i istakao da rešenje koje oni dogovore mora da donese stabilnost regionu i ne sme da zalazi u suverenitet drugih zemalja u region. Poseban akcenat su stavili na ekonomsku saradnju, rekao je Pendarovski i istakao da iako se beleži pozitivan trend, evidentna je potreba za jačanjem trgovinske razmene .
 
"Smatram da postoji prostora za dalje jačanje ekonomske saradnje. Moramo se okrenuti budućnosti i da usmerimo kapacitete ka ekonomiji kako bi građani naših zemalja i regiona živeli bolje", rekao je predsednik Pendarovski.
 
Potreba nam je bolja infrastruktura, dodao je Pendarovski i rekao da je čestitao predsedniku Vučiću na dva autoputa - ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, za koje se očekuje da znatno utiču na viši nivo trgovinskih odnosa.
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).