Посета председника Републике Северне Македоније

Вести

22.11.2019. - 13:25

Посета председника Републике Северне Македоније

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, након састанка са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, да Београд и Скопље имају веома добре односе, са више поверења него раније, без отворених питања, осим косовског и уз унапређење економске сарадње.

Председник Вучић је додао да је са македонским председником имао искрен и отворен разговор о свим кључним питањима у билатерним односима две земље, регионалним иницијативама и кључним регионалним питањима.
 
Посета председника Републике Северне Македоније

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Београд и Скопље имају веома добре односе, чини ми се са више поверења него пре годину или две и ти односи ће ићи само у бољем смеру. Поносан сам на договор који смо направили. Мислим да је то будућност нашег региона и паметан избор за опстанак и останак на нашим просторима и да ће та иницијатива донети добре односе између наших народа и наших земаља", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић поручио је да Србија једина нема никакве захтеве према Северној Македонији.
 
"То је моја порука за Скопље, Северну Македонију и људе који живе у Северној Македонији - немамо никакве захтеве, ми смо једини који ништа не тражимо ни из прошлости, ни из садашњости, једино тражимо да добро радимо и сарађујемо и лепо живимо једни поред других у будућности", рекао је он.
 
Председник Вучић је рекао да Србија само хоће да Северна Македонија прихвати пружену руку Србије и обрнуто, истичући да су односи две земље добри, а да верује да могу да буду много бољи.
 
"У политичким односима, осим различитих ставова у погледу независности Kосова, немамо ниједно друго отворено питање. Желимо да градимо најближе пријатељске односе", рекао је председник.
 
Председник Вучић је нагласио да је поносан на новосадску и охридску иницијативу, истичући да је она будућност региона и паметан избор за опстанак и останак на огњиштима.
 
Посета председника Републике Северне Македоније

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Верујем да ћемо то наставити и у Драчу са Едијем Рамом", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић додао је да је иницијатива добра за регион јер у условима кад се не зна куда иде Европа, а обе земље су на европском путу, важно да се понуди нешто што, како истиче, није алтернатива, јер није за поређење, већ обавеза да државе испуне оно што саме могу да ураде.
 
"Сигуран сам да ће та иницијатива донети бољитак и боље односе", рекао је председник Вучић и захвалио Пендаровском на доприносу бољим односима Београда и Скопља.
 
Председник Вучић додао је да економска сарадња две земље напредује и да се очекује да ове године трговинска размена буде близу једне милијарде. Kако је рекао, увек је срж и суштина у економским односима, те изнео податак да је 2018. године размена износила 857,8 милиона евра, а да је у девет месеци ове године забележено повећање од 7,6 одсто.
 
Посета председника Републике Северне Македоније

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Републике Северне Македоније Стево Пендаровски изјавио је да је у разговорима са председником Републике Србије Александром Вучићем констатовано да су билатерални односи одлични, без спорних тачака, а да је он истакао још једном став своје земље да ЕУ нема алтернативу за регион Западног Балкана.
 
Kако је рекао на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са председником Републике Србије Александром Вучићем, част му је што борави у првој званичној посети Србији.
 
"Данашња посета је још једна потврда међусобног разумевања и добросуседских односа и још једна могућност да потенцирамо важност изградње и одржавања односа како између нас тако и шире у региону", рекао је председник Пендаровски.
 
Наше земље и народе повезује дуга историјска традиција, казао је Пендаровски , а две земље деле и визију о заједничкој будућности у европској породици, и додао да зато, контакти на највишем нивоу имају посебан значај и представљају даљи сигнал и за даљи развој, пријатељство и сарадњу свих на свим другим нивоима.
 
Посета председника Републике Северне Македоније

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Он се осврнуо и на односе Београда и Приштине и истакао да решење које они договоре мора да донесе стабилност региону и не сме да залази у суверенитет других земаља у регион. Посебан акценат су ставили на економску сарадњу, рекао је Пендаровски и истакао да иако се бележи позитиван тренд, евидентна је потреба за јачањем трговинске размене .
 
"Сматрам да постоји простора за даље јачање економске сарадње. Морамо се окренути будућности и да усмеримо капацитете ка економији како би грађани наших земаља и региона живели боље", рекао је председник Пендаровски.
 
Потреба нам је боља инфраструктура, додао је Пендаровски и рекао да је честитао председнику Вучићу на два аутопута - ка Северној Македонији и Бугарској, за које се очекује да знатно утичу на виши ниво трговинских односа.
 
 
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.