Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Vesti

07.10.2019. - 16:31

Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček ispred Palate "Srbija" za predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je započeo dvodnevnu posetu Srbiji.

 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan izrazili su uverenje da će bilateralni odnosi dve zemlje i ekonomska saradnja, koji su napredovali u poslednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti.
 
Naš najvažniji zajednički politički cilj je mir na Balkanu, rekao je predsednik Vučić nakon razgovora sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ukazao da u takvim okolnostima ekonomija može da raste, a ekonomska saradnja Srbije i Turske, istakao je, dramatično napreduje.
 
„Izražavam iskreno zadovoljstvo zbog ponovne posete predsednika Turske Srbiji. Nadam se da ćete dolaziti češće, jer svaki dolazak dodatno podstakne razvoj odnosa, unapređuje dramatično trgovinsku razmenu, znači veću obostranu posetu turista, pospešuje kulturnu razmenu i neuporedivo poboljšava saradnju u svim oblastima“, kazao je predsednik Vučić i podsetio da ovog puta zajednički proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

 
Predsednik Vučić preneo je da je imao priliku da sa predsednikom Erdoganom razgovara u četiri oka sat i po, i da od njega mnogo toga, čuje, sazna, ali i nauči.
 
„Ono što je važno jeste da smo konstatovali da smo napravili izuzetno značajan napredak u ekonomskoj saradnji. Trgovinska razmena između Turske i Srbije bila je, prilikom poslednje posete predsednika Erdogana 2017. nešto veća od 800 miliona evra. Tada smo rekli da je prvi cilj da dostignemo milijardu“, podsetio je predsednik Vučić.
 
Kazao je da je razmena prošle godine dostigla već 1.084 milijardi evra, a u prvih osam meseći, u poređenju sa istim periodom 2018.veća je za 13 odsto.
 
„To pokazuje kako dramatičnim usponom idu odnosi Turske i Srbije. Povećava se i srpski uvoz i izvoz. Izvoz je u poređenju sa 2009. Uvećan za 7,8 puta. Tada je obim našeg izvoza iznosio 32,1 milion evra, a danas je dostigao 252 miliona evra. Naravno da je srpski uvoz višestruko povećan i iznosi preko 750 miliona evra“, preneo je on.
 
Predsednik Vučić se posebno zahvalio Erdoganu što je Turska ponovo omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku, od koje smo imali prihode u visini od 25 miliona evra, a sada imamo mogućnost da zaradimo 35 miliona evra.
 
To, kako je dodao, zaustavlja pad stročarske proizvodnje, u kojoj sada uočavamo napredak.
 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

 
Istovremeno je izrazio zahvalnost turskim investitorima koji ulažu u mesta sa većim brojem nezaposlenih i siromašne sredine, koji su pomogli dramatično razvoju tih mesta.
 
Predsednik istakao je da je od posebnog značaja sutrašnja trilaterala sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i predstavnicima BiH, jer to ima ogroman uticaj i značaj posebno u trenucima kada je sve prilično trusno i kada jedna iskra može da napravi mnogo problema u regionu.
 
„Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo sa BiH. Postoje predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilateralu, da dodamo Rusku federaciju. Mislim da je moguće da i to održimo“, objasio je on.
 
Predsednik Vučić je kazao da je za nas sastanak sa BiH, sa zemljom sa kojom imamo najveću trgovinsku razmenu u regionu, uz učešće velesile kao što je Turska, posebno bitan.
 
„Svaka tako pružena ruka i dobronamerno ponašanje Turske je od izuzetnog značaja“, podvukao je on.
 
Predsednik Srbije je zahvalio šefu turske države na veoma dobrim bilateralnim odnosima, za koje je rekao da su najbolji u savremenoj istoriji.
 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

 
"Srećni smo što možemo da vas ugostimo u Srbiji . Osećajte se kao kod kuće", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da Turska podržava mir na Balkanu i da će nastaviti sa investicijama u Srbiji.
 
"Na osnovu moje posete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je uskoro stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni od dve milijarde dolara kratkoročno", rekao je predsednik Erdogan.
 
On je ocenio da su odnosi između dve zemlje izuzetni, čemu je u velikoj meri, kako je rekao, doprinos dao njegov domaćin predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.
 
Veliki značaj pridaje, istakao je predsednik Erdogan, trilateralnom sastanku Srbije, BiH i Turske, koji, kako je rekao, nije dugo održan.
 
Turska igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, kaže predsednik Erdogan i dodaje da njegova zemlja podržava evroatlantski smer regiona.
 
"Naša zemlja nastaviće da radi na podržavanju mira na Balkanu i da postojeće probleme ostave za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda", rekao je Erdogan.
 
Predsednik Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije rekao da mu je drago što se Srbija saglasila da se otvori konzulat Turske u Novom Pazaru i istakao da se nada da će biti od koristi svima.
 
Erdogan je zahvalio Vučiću na gostoprimstvu i poželeo da svi projekti koji budu pokrenuti tokom njegove posete, budu korisni.
 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon trilateralnog samita Srbija-Turska-BiH, izrazio iskreno zadovoljstvo što je danas mogao da razgovara sa članovima Predsedništva BIH i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i posebno zahvalio Turskoj i šefu turske države zbog njihove nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu, što je važna poruka ne samo danas, već i za godine koje su pred nama.
 
"Hvala Turskoj i predsedniku Erdoganu na angažmanu i trudu. On je svojim ostankom danas u Beogradu i zajedničkim odlaskom u Sremsku Raču pokazao koliko su mu važni region, Srbija i BiH", podvukao je on.
 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

 
Predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju i Beograd ovo važan dan, jer je od 1945. godine, u čemu su saglasni, „postojala nevidljiva ruka koja je sprečavala da se grade komunikacione veze između Srbije i BiH“.
 
"Sada je vreme da se to promeni. Za nas je ovo veliki dan i obezbedili smo finansiranje projekta Kuzmin-Sremska Rača. Most preko Save biće izgrađen u celini našim parama", preneo je on i naglasio da će zbog izgradnje mosta projekat trajati tri godine. Predsednik Vučić objasnio je da se ovim projektom spajamo sa Bijeljinom, drugim gradom po veličini u Republici Srpskoj, a put će ići i do Brčkog i Tuzle.
 
Prema njegovim rečima auto-put Beograd-Sarajevo biće odličan za trgovinske odnose, koji su iz godine u godinu sve bolji.
 
"Potezali smo danas mape u kojima smo ucrtavali autoputeve i pruge. Nećemo da govorimo precizno o lokacijama, ali sa zadovoljstvom smo gledali u karte i kako da popravimo život ljudi. Svi projekti o kojima govorimo su projekti povezivanja ljudi. Kada povezujete ljude oni razmišljaju o boljem životnom standardu umesto da se svađaju", kazao je on.
 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

 
Predsednik Vučić je istakao da zbog toga ovaj prsten koji treba da spaja Beograd i Sarajevo ima poseban značaj.
 
On bi, kako je rekao, spojio Srbe iz Beograda sa Srbima u Gackom, Nevesinju, Bileći i Trebinju, ali i Bošnjake iz Novog Pazara, Tutina sa bošnjacima u Sarajevu, a tako i Srbe i Bošnjake.
 
"Uvezali bismo se i imali bi neuporedivo bolju komunikaciju. Za samo tri sata normalne vožnje bili bi u Sarajevu", ukazao je on dodajući da će, kada se završi put, ljudi biti bolje povezani i napraviće se bolji rezultati.
 
"Uveren sam da smo nekakav dobar posao danas započeli“, zaključio je predsednik Srbije.
 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

 
Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je današnji Samit Srbija-Turska-BiH bio plodonasan, da su lideri zemalja odlučni da nastave trilateralni mehanizam, te da je najvažnije to što se, kako je rekao, pre svega, razmišlja o celom regionu.
 
Sledeći sastanak, istakao je, biće održan u BiH, a zatim u Turskoj. "Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam. Kada je reč o Srbiji i BiH, građanima, to će zbližiti i ljude i dve zemlje. A, najvažnija poenta današnjeg sastanka je ta što se, pre svega, razmišlja o celom regionu", rekao je predsednik Erdogan.
 
Turski predsednik je istakao da će auto-put Beograd - Sarajevo još više zbližiti Srbiju i BiH. "Put je sinonim za civilizaciju, za život. Ako imamo put između dva naroda, to će imati još veći uticaj na građane, a još veći na sprečavanje migracija. Naprotiv, učiniće region mestom koje privlači ljude, oni više neće odlaziti iz domovine", rekao je predsednik Erdogan.
 
On je zahvalio predsedniku Vučiću na gostoprimstvu, dodajući da se raduje narednim susretima. "Posle naših susreta koji su se fokusirali na odnose Srbije i Turske i koji su bili korisni i plodonosni i ovaj samit danas je takođe veoma plodonosan i to nas čini veoma srećnima", rekao je  predsednik Erdogan. 
 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

Auto-put Beograd - Sarajevo povezaće RS, Srbiju i BiH i omogućiće bolju komunikaciju, složila su se trojica članova Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić nakon trilateralnog samita Srbije, Turske i BiH.
 
Srpski član Predsedništva Milorad Dodik istakao je da je to dobar forum i dobar oblik saradnje, dodajući da je spreman da se nastave razgovori tri zemlje u tom forumu, kao i da je potrebno da se očuva i politička dobra saradnja, da se očuva stabilnost i mir. On je novinarima preneo i da se na sastanku razgovaralo i o drugim razvojnim projektima, poput gasovoda Turski tok, za koji je RS zainteresovana, kao i spremnost da se radi na drugim investcionim projektima, poput modernizacije pruga.
 
Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Dažferović konstatovao je da je Turska stabilizujući faktor u regionu, a da Srbija i BiH svoja otvorena pitanja treba da rešavaju dijalogom. Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je nešto što je zajedničko svima, dodao je navodeći da će početak biti ozvaničen upravo danas u Srbiji. Prema njegovim rečima, Srbija je završila svoje obaveze i počinje izgradnju. "Što se BiH tiče potrebno je da što pre institucionalno definišemo i potom zaključimo ugovore i sa Turskom i sa Srbijom kako bismo realizovali taj projekat. To je za mene najvažnije sa ovog sastanka", rekao je on.
 
Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić zahvalio je predsedniku Vučiću, kao domaćinu i predsedniku Erdoganu na prilici da se u Beogradu razgovara o pitanjima koja se tiču zajedničkih projekata tri zemlje, navodeći da je najviše reči bilo o izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo, mogućnostima finansiranja i načinu izvođenja projekta.
 
"Reč je o zahtevnom projektu jer su to skupi projekti, ali su višestruko korisni jer povezuju dve zemlje, građane. Pogotovo su važni za BiH zato što mi imamo interes da se realizuju, jer podstiču i povezanost u okviru BiH na nekim pravcima koji su nedovoljno izgrađeni", rekao je Komšić. On je dodao da se nada da će se susreti poput današnjeg nastaviti, zvanično i nezvanično, te da će se otvoriti i novi spektar tema, a da će se bilateralnim pitanjima razgovarati na bilateralnim susretima.
 
Predsednik Republike Turske u dvodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo

 
 
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).