Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Вести

07.10.2019. - 16:31

Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић приредио је данас свечани дочек испред Палате "Србија" за председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који је започео дводневну посету Србији.

 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

 
Председник Републике Србије Александар Вучић и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган изразили су уверење да ће билатерални односи две земље и економска сарадња, који су напредовали у последњих неколико година, бити још бољи у будућности.
 
Наш најважнији заједнички политички циљ је мир на Балкану, рекао је председник Вучић након разговора са председником Реџепом Тајипом Ердоганом и указао да у таквим околностима економија може да расте, а економска сарадња Србије и Турске, истакао је, драматично напредује.
 
„Изражавам искрено задовољство због поновне посете председника Турске Србији. Надам се да ћете долазити чешће, јер сваки долазак додатно подстакне развој односа, унапређује драматично трговинску размену, значи већу обострану посету туриста, поспешује културну размену и неупоредиво побољшава сарадњу у свим областима“, казао је председник Вучић и подсетио да овог пута заједнички прослављају 140 година од успостављања дипломатских односа.
 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

 
Председник Вучић пренео је да је имао прилику да са председником Ердоганом разговара у четири ока сат и по, и да од њега много тога, чује, сазна, али и научи.
 
„Оно што је важно јесте да смо констатовали да смо направили изузетно значајан напредак у економској сарадњи. Трговинска размена између Турске и Србије била је, приликом последње посете председника Ердогана 2017. нешто већа од 800 милиона евра. Тада смо рекли да је први циљ да достигнемо милијарду“, подсетио је председник Вучић.
 
Казао је да је размена прошле године достигла већ 1.084 милијарди евра, а у првих осам месећи, у поређењу са истим периодом 2018.већа је за 13 одсто.
 
„То показује како драматичним успоном иду односи Турске и Србије. Повећава се и српски увоз и извоз. Извоз је у поређењу са 2009. Увећан за 7,8 пута. Тада је обим нашег извоза износио 32,1 милион евра, а данас је достигао 252 милиона евра. Наравно да је српски увоз вишеструко повећан и износи преко 750 милиона евра“, пренео је он.
 
Председник Вучић се посебно захвалио Ердогану што је Турска поново омогућила извоз говеђег меса у Турску, од које смо имали приходе у висини од 25 милиона евра, а сада имамо могућност да зарадимо 35 милиона евра.
 
То, како је додао, зауставља пад строчарске производње, у којој сада уочавамо напредак.
 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

 
Истовремено је изразио захвалност турским инвеститорима који улажу у места са већим бројем незапослених и сиромашне средине, који су помогли драматично развоју тих места.
 
Председник истакао је да је од посебног значаја сутрашња трилатерала са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и представницима БиХ, јер то има огроман утицај и значај посебно у тренуцима када је све прилично трусно и када једна искра може да направи много проблема у региону.
 
„За нас је од изузетног значаја што са Турском можемо да разговарамо са БиХ. Постоје предлози да направимо следеће године квадрилатералу, да додамо Руску федерацију. Мислим да је могуће да и то одржимо“, објасио је он.
 
Председник Вучић је казао да је за нас састанак са БиХ, са земљом са којом имамо највећу трговинску размену у региону, уз учешће велесиле као што је Турска, посебно битан.
 
„Свака тако пружена рука и добронамерно понашање Турске је од изузетног значаја“, подвукао је он.
 
Председник Србије је захвалио шефу турске државе на веома добрим билатералним односима, за које је рекао да су најбољи у савременој историји.
 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

 
"Срећни смо што можемо да вас угостимо у Србији . Осећајте се као код куће", рекао је председник Вучић.
 
Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да Турска подржава мир на Балкану и да ће наставити са инвестицијама у Србији.
 
"На основу моје посете биће изграђено шест фабрика. Обновљени споразум о трговини је ускоро ступио на снагу. Са Вучићем сам поставио нови циљ о трговинској размени од две милијарде долара краткорочно", рекао је председник Ердоган.
 
Он је оценио да су односи између две земље изузетни, чему је у великој мери, како је рекао, допринос дао његов домаћин председник Републике Србије Александар Вучић.
 
Велики значај придаје, истакао је председник Ердоган, трилатералном састанку Србије, БиХ и Турске, који, како је рекао, није дуго одржан.
 
Турска игра и наставиће да игра конструктивну улогу у стабилности и добробити Балкана, каже председник Ердоган и додаје да његова земља подржава евроатлантски смер региона.
 
"Наша земља наставиће да ради на подржавању мира на Балкану и да постојеће проблеме оставе за собом. Одржаћемо трилатерални састанак Турске, Србије и БиХ који дуго није одржан. Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То ће бити мост мира, који ће повезивати срца народа", рекао је Ердоган.
 
Председник Ердоган је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије рекао да му је драго што се Србија сагласила да се отвори конзулат Турске у Новом Пазару и истакао да се нада да ће бити од користи свима.
 
Ердоган је захвалио Вучићу на гостопримству и пожелео да сви пројекти који буду покренути током његове посете, буду корисни.
 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

Трилатерални самит Србије, Босне и Херцеговине и Турске

Председник Републике Србије Александар Вучић је на заједничкој конференцији за штампу, након трилатералног самита Србија-Турска-БиХ, изразио искрено задовољство што је данас могао да разговара са члановима Председништва БИХ и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и посебно захвалио Турској и шефу турске државе због њихове несумњиве стабилизујуће улоге на Балкану, што је важна порука не само данас, већ и за године које су пред нама.
 
"Хвала Турској и председнику Ердогану на ангажману и труду. Он је својим останком данас у Београду и заједничким одласком у Сремску Рачу показао колико су му важни регион, Србија и БиХ", подвукао је он.
 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

 
Председник Вучић је истакао да је за Србију и Београд ово важан дан, јер је од 1945. године, у чему су сагласни, „постојала невидљива рука која је спречавала да се граде комуникационе везе између Србије и БиХ“.
 
"Сада је време да се то промени. За нас је ово велики дан и обезбедили смо финансирање пројекта Кузмин-Сремска Рача. Мост преко Саве биће изграђен у целини нашим парама", пренео је он и нагласио да ће због изградње моста пројекат трајати три године. Председник Вучић објаснио је да се овим пројектом спајамо са Бијељином, другим градом по величини у Републици Српској, а пут ће ићи и до Брчког и Тузле.
 
Према његовим речима ауто-пут Београд-Сарајево биће одличан за трговинске односе, који су из године у годину све бољи.
 
"Потезали смо данас мапе у којима смо уцртавали аутопутеве и пруге. Нећемо да говоримо прецизно о локацијама, али са задовољством смо гледали у карте и како да поправимо живот људи. Сви пројекти о којима говоримо су пројекти повезивања људи. Када повезујете људе они размишљају о бољем животном стандарду уместо да се свађају", казао је он.
 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

 
Председник Вучић је истакао да због тога овај прстен који треба да спаја Београд и Сарајево има посебан значај.
 
Он би, како је рекао, спојио Србе из Београда са Србима у Гацком, Невесињу, Билећи и Требињу, али и Бошњаке из Новог Пазара, Тутина са бошњацима у Сарајеву, а тако и Србе и Бошњаке.
 
"Увезали бисмо се и имали би неупоредиво бољу комуникацију. За само три сата нормалне вожње били би у Сарајеву", указао је он додајући да ће, када се заврши пут, људи бити боље повезани и направиће се бољи резултати.
 
"Уверен сам да смо некакав добар посао данас започели“, закључио је председник Србије.
 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

 
Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је данашњи Самит Србија-Турска-БиХ био плодонасан, да су лидери земаља одлучни да наставе трилатерални механизам, те да је најважније то што се, како је рекао, пре свега, размишља о целом региону.
 
Следећи састанак, истакао је, биће одржан у БиХ, а затим у Турској. "Одлучни смо да наставимо трилатерални механизам. Када је реч о Србији и БиХ, грађанима, то ће зближити и људе и две земље. А, најважнија поента данашњег састанка је та што се, пре свега, размишља о целом региону", рекао је председник Ердоган.
 
Турски председник је истакао да ће ауто-пут Београд - Сарајево још више зближити Србију и БиХ. "Пут је синоним за цивилизацију, за живот. Ако имамо пут између два народа, то ће имати још већи утицај на грађане, а још већи на спречавање миграција. Напротив, учиниће регион местом које привлачи људе, они више неће одлазити из домовине", рекао је председник Ердоган.
 
Он је захвалио председнику Вучићу на гостопримству, додајући да се радује наредним сусретима. "После наших сусрета који су се фокусирали на односе Србије и Турске и који су били корисни и плодоносни и овај самит данас је такође веома плодоносан и то нас чини веома срећнима", рекао је  председник Ердоган. 
 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

Ауто-пут Београд - Сарајево повезаће РС, Србију и БиХ и омогућиће бољу комуникацију, сложила су се тројица чланова Председништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић након трилатералног самита Србије, Турске и БиХ.
 
Српски члан Председништва Милорад Додик истакао је да је то добар форум и добар облик сарадње, додајући да је спреман да се наставе разговори три земље у том форуму, као и да је потребно да се очува и политичка добра сарадња, да се очува стабилност и мир. Он је новинарима пренео и да се на састанку разговарало и о другим развојним пројектима, попут гасовода Турски ток, за који је РС заинтересована, као и спремност да се ради на другим инвестционим пројектима, попут модернизације пруга.
 
Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Дажферовић констатовао је да је Турска стабилизујући фактор у региону, а да Србија и БиХ своја отворена питања треба да решавају дијалогом. Изградња ауто-пута Београд-Сарајево је нешто што је заједничко свима, додао је наводећи да ће почетак бити озваничен управо данас у Србији. Према његовим речима, Србија је завршила своје обавезе и почиње изградњу. "Што се БиХ тиче потребно је да што пре институционално дефинишемо и потом закључимо уговоре и са Турском и са Србијом како бисмо реализовали тај пројекат. То је за мене најважније са овог састанка", рекао је он.
 
Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић захвалио је председнику Вучићу, као домаћину и председнику Ердогану на прилици да се у Београду разговара о питањима која се тичу заједничких пројеката три земље, наводећи да је највише речи било о изградњи ауто-пута Београд - Сарајево, могућностима финансирања и начину извођења пројекта.
 
"Реч је о захтевном пројекту јер су то скупи пројекти, али су вишеструко корисни јер повезују две земље, грађане. Поготово су важни за БиХ зато што ми имамо интерес да се реализују, јер подстичу и повезаност у оквиру БиХ на неким правцима који су недовољно изграђени", рекао је Комшић. Он је додао да се нада да ће се сусрети попут данашњег наставити, званично и незванично, те да ће се отворити и нови спектар тема, а да ће се билатералним питањима разговарати на билатералним сусретима.
 
Председник Републике Турске у дводневној посети Србији

Фото Председништво

 
 
 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).