Predsednik Vučić na 15. Bledskom strateškom forumu

Vesti

31.08.2020. - 14:25

Predsednik Vučić na 15. Bledskom strateškom forumu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Republici Sloveniji gde je danas učestvovao na liderskom panelu 15. Bledskog strateškog foruma "Evropa posle Bregzita i Kovida 19".

Predsednik Vučić na 15. Bledskom strateškom forumu

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Predsednik  Vučić je poručio da Srbija pripada Evropskoj uniji, da joj je ona potrebna, ali i da Unija treba da pokaže više poštovanja prema srpskom narodu. 
 
„Da, mi bismo želeli da pripadamo i da se pridružimo klubu, i imamo puno podrške od EU.  Nismo nikad potcenili podršku koju smo dobili do sada, ali istovremeno imamo sopstveno mišljenje i vidimo šta se dešava unutar Unije, između EU i SAD“, rekao je predsednik Vučić na liderskom panelu 15. Bledskog strateškog foruma. On je dodao da postoji deo građana  koji ne podržava evropske integracije, posebno zbog kosovskog pitanja, ali da to ne utiče na političku odluku da je Srbija na evropskom putu. 
 
Predsednik Vučić na 15. Bledskom strateškom forumu

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
"Možda su i ljudi iz EU očekivali više poštovanja sa naše strane. Obe strane bi trebalo da učine koliko mogu da poboljšaju stvari. Moram da kažem da je to nešto što moramo da uradimo za zajednički boljitak", naveo je predsednik Vučić i dodao da je Srbija na  evropskom putu, iako vidimo mnogo teškoća i ne pripadamo naprednim ekonomijama. On je naglasio da Srbija mora da sarađuje sa Unijom i Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju Kosova, ukazujući da će se o političkom statusu raspravaljati pod pokroviteljstvom EU, a o ekonomskim pitanjima sa SAD. 
 
Predsednik Vučić na 15. Bledskom strateškom forumu

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je istakao da Srbija pripada Evropi i da nam je Evropa potrebna, uključujući sve u vezi sa evropskim vrednostima, efikasnim i nezavisnim pravosuđem, ali i boljem životu za naše građane, uključujući mir i stabilnost koji će biti garantovani našem narodu. 
 
„Treba da učinimo najviše što možemo da podignemo popularnost EU i više naglasimo doprinos EU razvoju naše privrede i političkog sistema. Sa druge strane, mnoge stvari unutar EU treba da se promene kada se govori o odnosu prema Srbiji“, naglasio je predsednik Vučić i zaključio da se to već moglo videti na današnjem skupu.
 
Predsednik Vučić u dvodnevnoj poseti Republici Sloveniji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je nakon foruma izjavio da je predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban danas istakao da je veoma važno da Srbija bude primljena u EU, a predsednik Vlade Češke Republike Andrej Babiš predložio brzo primanje Srbije u Šengen zonu, zajedno sa Hrvatskom, Rumunijom i Bugarskom. 
 
"To bi značilo za naše građane i privredu prekogranični promet bez ograničenja. Ne moram da govorim koliko bi zaradila naša ekonomija i olakašao se život svim našim građanima. Kao predstavnik jedne male zemlje bio sam maksimalno suzdržan. Bilo je vrlo zanimljivih stvari, očigledno je da se rađaju nova viđenja u Evropi. Pažljivo sam slušao i učio, ali i ukazao na dvostruke aršine", rekao je predsednik Vučić, obraćajući se medijima. 
 
Bled, 31. avgust 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).