Председник Вучић на 15. Бледском стратешком форуму

Вести

31.08.2020. - 14:25

Председник Вучић на 15. Бледском стратешком форуму

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Републици Словенији где је данас учествовао на лидерском панелу 15. Бледског стратешког форума "Европа после Брегзита и Ковида 19".

Председник Вучић на 15. Бледском стратешком форуму

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
Председник  Вучић је поручио да Србија припада Европској унији, да јој је она потребна, али и да Унија треба да покаже више поштовања према српском народу. 
 
„Да, ми бисмо желели да припадамо и да се придружимо клубу, и имамо пуно подршке од ЕУ.  Нисмо никад потценили подршку коју смо добили до сада, али истовремено имамо сопствено мишљење и видимо шта се дешава унутар Уније, између ЕУ и САД“, рекао је председник Вучић на лидерском панелу 15. Бледског стратешког форума. Он је додао да постоји део грађана  који не подржава европске интеграције, посебно због косовског питања, али да то не утиче на политичку одлуку да је Србија на европском путу. 
 
Председник Вучић на 15. Бледском стратешком форуму

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
"Можда су и људи из ЕУ очекивали више поштовања са наше стране. Обе стране би требало да учине колико могу да побољшају ствари. Морам да кажем да је то нешто што морамо да урадимо за заједнички бољитак", навео је председник Вучић и додао да је Србија на  европском путу, иако видимо много тешкоћа и не припадамо напредним економијама. Он је нагласио да Србија мора да сарађује са Унијом и Сједињеним Америчким Државама по питању Kосова, указујући да ће се о политичком статусу расправаљати под покровитељством ЕУ, а о економским питањима са САД. 
 
Председник Вучић на 15. Бледском стратешком форуму

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да Србија припада Европи и да нам је Европа потребна, укључујући све у вези са европским вредностима, ефикасним и независним правосуђем, али и бољем животу за наше грађане, укључујући мир и стабилност који ће бити гарантовани нашем народу. 
 
„Треба да учинимо највише што можемо да подигнемо популарност ЕУ и више нагласимо допринос ЕУ развоју наше привреде и политичког система. Са друге стране, многе ствари унутар ЕУ треба да се промене када се говори о односу према Србији“, нагласио је председник Вучић и закључио да се то већ могло видети на данашњем скупу.
 
Председник Вучић у дводневној посети Републици Словенији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је након форума изјавио да је председник Владе Мађарске Виктор Орбан данас истакао да је веома важно да Србија буде примљена у ЕУ, а председник Владе Чешке Републике Андреј Бабиш предложио брзо примање Србије у Шенген зону, заједно са Хрватском, Румунијом и Бугарском. 
 
"То би значило за наше грађане и привреду прекогранични промет без ограничења. Не морам да говорим колико би зарадила наша економија и олакашао се живот свим нашим грађанима. Kао представник једне мале земље био сам максимално суздржан. Било је врло занимљивих ствари, очигледно је да се рађају нова виђења у Европи. Пажљиво сам слушао и учио, али и указао на двоструке аршине", рекао је председник Вучић, обраћајући се медијима. 
 
Блед, 31. август 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).