Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Vesti

20.01.2020. - 18:25

Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Predsednik Vučić rekao je, uoči otvaranja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, da je to odlično mesto gde za kratko vreme može mnogo da se čuje i da se ostvare važni kontakti u korist Srbije.

"Za Srbiju je veoma važno da budemo u Davosu i da budemo dobro predstavljeni", izjavio je predsednik Vučić i podsetio da je ovo šesta godina da se naša zemlja predstavlja na najvećem ekonomskom forumu na svetu. On je istakao da je to veoma značajno za poboljšanje pozicije Srbije, uz razgovore sa privrednicima, koje poziva da investiraju u našu zemlju. 
 
Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ovde, u Davosu, imamo priliku da govorimo o našem investicionom ambijentu, o rezultatima koje smo postigli, o jednoj od najviših stopa rasta u celoj Evropi i da pozovemo privrednike da investiraju u Srbiji, da popravimo standard i kvalitet života naših građana. Zahvalan sam na prilici da budemo ovde. Nama ovo znači i zbog političkih kontakata", naveo je predsednik Vučić i najavio da će govoriti na dva važna panela: prvom, koji se tiče ekonomskog rasta u našem regionu i drugom, koji se tiče politike na Zapadnom Balkanu i onoga kako vidimo našu budućnost. 
 
Predsednik Vučić  je prisustvovao ceremoniji zvaničnog otvaranja ovogodišnjeg Foruma i izlaganju predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, a već prvog dana boravka u Davosu imao je razgovore sa brojnim zvaničnicima. 
 
Drugog dana boravka, pred početak panela „Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana“, predsednik Vučić se sastao sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. 
 
Predsednik Vučić danas je prisustvovao skupu na kojem se obratio predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, a na marginama Foruma potom se sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O'Brajanom, uz obostranu želju za dalje unapređenje odnosa Srbije i SAD. 
 
Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Foto: Predsedništvo Srbije

 
"Za nas su najvažniji razgovori sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, Robertom O`Brajanom. Imali smo jedan otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor. Rekao sam mu da smo mi jedina zemlja, ne samo u našem regionu, već u širem okruženju koja je podržavala izbor predsednika Trampa i da bismo mnogo voleli da ga ugostimo u Beogradu, kao i gospodina O`Brajana. Razgovarali smo o američko-srpskim odnosima. Za Srbiju su veoma važni odnosi sa najmoćnijom zemljom sveta. Primećujemo razliku u odnosu na prethodne administracije, gde sada pokazuju poštovanje prema  Srbiji. Savetnik O`Brajan je govorio uvažavajućim tonom o našoj zemlji i našem narodu i izrazio je spremnost da sarađujemo u svim važnim pitanjima“, izjavio je predsednik Vučić medijima, nakon razgovora sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa. 
 
Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je na radnom ručku na temu "Generisanje rasta za Centralnu i Istočnu Evropu" razgovarao sa predsednicima Poljske i Litvanije, Andžejem Dudom i Gitanasom Nausedom, a sastao se i sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem. 
 
Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Foto: Predsedništvo Srbije

 
„Što se tiče ekonomije, Srbiji su svi čestitali, i ljudi iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Nisu imali primedbe što se srpske ekonomije tiče. Predsednik EBRD Čakrabarti je rekao da je ovo rekordna godina za Srbiju. Govorio sam o našim planovima i prelasku sa školskog na radni nivo, da nam je potrebno više dualnog obrazovanja da se pripremimo za budućnost. Govorio sam o odlivu mozgova i kako nam se žuri da povećamo plate, da bismo mogli da sačuvamo ljude u Srbiji, ali to je proces. Govorili smo i o evropskom putu Srbije, koja je već 20 godina na tom putu, i da nam je potrebno da nam se kaže šta je njihova odluka, hoće li nam dati mogućnost članstva u EU“, objasnio je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).