Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Вести

20.01.2020. - 18:25

Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Председник Вучић рекао је, уочи отварања Светског економског форума у Давосу, да је то одлично место где за кратко време може много да се чује и да се остваре важни контакти у корист Србије.

"За Србију је веома важно да будемо у Давосу и да будемо добро представљени", изјавио је председник Вучић и подсетио да је ово шеста година да се наша земља представља на највећем економском форуму на свету. Он је истакао да је то веома значајно за побољшање позиције Србије, уз разговоре са привредницима, које позива да инвестирају у нашу земљу. 
 
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Овде, у Давосу, имамо прилику да говоримо о нашем инвестиционом амбијенту, о резултатима које смо постигли, о једној од највиших стопа раста у целој Европи и да позовемо привреднике да инвестирају у Србији, да поправимо стандард и квалитет живота наших грађана. Захвалан сам на прилици да будемо овде. Нама ово значи и због политичких контаката", навео је председник Вучић и најавио да ће говорити на два важна панела: првом, који се тиче економског раста у нашем региону и другом, који се тиче политике на Западном Балкану и онога како видимо нашу будућност. 
 
Председник Вучић  је присуствовао церемонији званичног отварања овогодишњег Форума и излагању председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, а већ првог дана боравка у Давосу имао је разговоре са бројним званичницима. 
 
Другог дана боравка, пред почетак панела „Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана“, председник Вучић се састао са председником Владе Републике Хрватске Андрејем Пленковићем. 
 
Председник Вучић данас је присуствовао скупу на којем се обратио председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп, а на маргинама Форума потом се састао са саветником за националну безбедност председника САД Робертом О'Брајаном, уз обострану жељу за даље унапређење односа Србије и САД. 
 
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Фото: Председништво Србије

 
"За нас су најважнији разговори са саветником за националну безбедност председника Трампа, Робертом О`Брајаном. Имали смо један отворен, искрен и веома пријатељски разговор. Рекао сам му да смо ми једина земља, не само у нашем региону, већ у ширем окружењу која је подржавала избор председника Трампа и да бисмо много волели да га угостимо у Београду, као и господина О`Брајана. Разговарали смо о америчко-српским односима. За Србију су веома важни односи са најмоћнијом земљом света. Примећујемо разлику у односу на претходне администрације, где сада показују поштовање према  Србији. Саветник О`Брајан је говорио уважавајућим тоном о нашој земљи и нашем народу и изразио је спремност да сарађујемо у свим важним питањима“, изјавио је председник Вучић медијима, након разговора са саветником за националну безбедност председника Трампа. 
 
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је на радном ручку на тему "Генерисање раста за Централну и Источну Европу" разговарао са председницима Пољске и Литваније, Анджејем Дудом и Гитанасом Науседом, а састао се и са председником Европске банке за обнову и развој Сумaнтром Чакрабартијем. 
 
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Фото: Председништво Србије

 
„Што се тиче економије, Србији су сви честитали, и људи из Европске банке за обнову и развој. Нису имали примедбе што се српске економије тиче. Председник ЕБРД Чакрабарти је рекао да је ово рекордна година за Србију. Говорио сам о нашим плановима и преласку са школског на радни ниво, да нам је потребно више дуалног образовања да се припремимо за будућност. Говорио сам о одливу мозгова и како нам се жури да повећамо плате, да бисмо могли да сачувамо људе у Србији, али то је процес. Говорили смо и о европском путу Србије, која је већ 20 година на том путу, и да нам је потребно да нам се каже шта је њихова одлука, хоће ли нам дати могућност чланства у ЕУ“, објаснио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).