Predsednik Vučić na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Vesti

14.02.2020. - 15:24

Predsednik Vučić na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Saveznoj Republici Nemačkoj , gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, u okviru koje je imao više sastanaka sa evropskim zvaničnicima.

Predsednik Vučić razgovarao je danas sa v. d. pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom, sa nemačkim poslanikom Johanom Vadepulom, šefom radne grupe za Zapadni Balkan u Bundestagu, kao i sa evorpskim komesarom za budžet i administraciju Johanesom Hanom.  
 
Predsednik  Vučić sastao se danas, u okviru minhenskog bezbednosnog foruma, i sa investitorima koje je pozvao da ulažu u Srbiju. 
 
Predsednik Vučić na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

"Cilj nam je da Srbiju predstavimo kao zemlju povoljnog poslovnog ambijenta i atraktivnu destinaciju za investitore i da napredujemo sa investicijama", rekao je predsednik Vučić i dodao da su investitori zadovoljni stanjem javnog duga koji pada, ekonomskim napretkom Srbije, smanjenjem nezaposlenosti, rastom plata i penzija, ali i rastom infrastrukture i svime što smo postigli. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao je danas  potpisivanju Pisma o namerama za uspostavljanje železničkog koridora Beograd – Priština i Izjave o nameri za završetak izgradnje autoputa od Beograda do Prištine. On je rekao je da je veoma srećan zbog napretka u odnosima sa Prištinom po pitanju uspostavljanja saobraćajnih veza, što omogućava slobodan protok kapitala, ljudi, robe i usluga, i zahvalio na pomoći predsedniku SAD Donaldu Trampu. 
 
Predsednik Vučić na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

"Ovo je ogromna podrška za naš narod na KiM i pomoć, kao i kada budemo imali auto-put do Prištine", istakao je predsednik Vučić i dodao da će to biti od velikog značaja za Srbe koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi. On je rekao da je naša strana uradila sve i da će prvi radovi na ukupnoj deonici kroz centralnu Srbiju krenuti već na jesen. 
 
Predsednik Vučić je poručio da postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine ne zavisi od političkih želja, već od političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu i ponovio da nema razgovora o statusu sve dok se ne ukinu takse. 
 
"Mi možemo da razgovaramo o stvarima koje su pitanje ekonomskog napretka, nemamo problem sa tim, ali nećemo da razgovaramo o statusu dok se takse ne ukinu. To stoji i čekamo da takse budu ukinute", naveo je predsednik Vučić i istakao da je "smešno da se uopšte priča o taksama u 21. veku", jer mora da postoji slobodna trgovina. 
 
Predsednik Vučić je preneo novinarima da je sa evorpskim komesarom za budžet i administraciju Johanesom Hanom razgovarao o širem spektru tema značajnih za Srbiju i region, a posebno o kvotama za izvoz čelika.  
 
Predsednik Vučić na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

"Sa Hanom smo imali dobar sastanak. Pošto je on sada komesar za budžet EU, molio sam ponovo za srpski čelik. Smatrao sam da je to važno za nas, to je ključna stvar, jer je smederevska Železara postala najveći izvoznik i najveća fabrika u Srbiji", istakao je predsednik Vučić.  
 
Predsednik Vučić je naveo da je ponosan što je imao priliku da danas razgovara sa ministrom spoljnih poslova NR Kine Vangom Jiem i dodao da je potvrđeno da će predsednik Si Đinping ponovo posetiti Srbiju, u tako teškoj godini za Kinu. On je preneo da je ministar Vang Ji  rekao da je Srbija možda mala zemlja po broju stanovnika i teritoriji, ali da je reč o velikom narodu i o nezavisnoj i suverenoj zemlji, koja sama donosi odluke. 
 
Predsednik Vučić na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je tokom popodneva učestvovao na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu, koji je bio zatvoren za javnost. 
 
"Borio sam se za interes Srbije i štitio srpski narod, to je moj posao. Bilo je mnogo američkih i evropskih predstavnika, premijera, ministara spoljnih poslova i moje je bilo da govorim istinu i da na najbolji način zaštitim Srbiju i srpski narod. Biće mnogo problema sa kojima ćemo morati da se suočimo zbog neodgovornosti pojedinih kosovskih predstavnika. Nadam se da će doći bolja vremena za neka pitanja. Bilo je važno i da sagledamo međualbanske odnose. Strategiju ne menjamo, a taktiku ćemo još bolje da pripremimo. Imaćemo najbolji pristup za našu zemlju. Voleo bih da vidim mogućnost kompromisa", poručio je večeras predsednik Vučić i najavio uskoro pokretanje gradnje puta Niš – Pločnik. On je istakao veliki ekonomski značaj ovog puta i dodao da će to biti spas za ljude u krajevima centralne Srbije, ali i za srpski narod koji živi u Gračanici i čitavom delu Kosovskog Pomoravlja. 
 
Predsednik Vučić na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Hoćemo da budemo deo sveta, da napredujemo, a ne da samo stojimo u mestu. Hoćemo da se borimo i da gradimo. Neću da bilo koje dete više ratuje, neću da ponovo gubimo decu“ , rekao je predsednik Vučić.  
 
Predsednik Vučić sastao se večeras i sa senatorom Ronom Džonsonom i prisustvovao je večeri, koju za odabrane učesnike Bezbednosne konferencije u Minhenu organizuje Svetski ekonomski forum, sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, osnivačem kompanije Jigsaw Džaredom Koenom i predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom. 
 
Minhen, 14. februar 2020.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).