Председник Вучић на Минхенској безбедносној конференцији

Вести

14.02.2020. - 15:24

Председник Вучић на Минхенској безбедносној конференцији

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Савезној Републици Немачкој , где учествује на Минхенској безбедносној конференцији, у оквиру које је имао више састанака са европским званичницима.

Председник Вучић разговарао је данас са в. д. помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Филипом Рикером, са немачким послаником Јоханом Вадепулом, шефом радне групе за Западни Балкан у Бундестагу, као и са еворпским комесаром за буџет и администрацију Јоханесом Ханом.  
 
Председник  Вучић састао се данас, у оквиру минхенског безбедносног форума, и са инвеститорима које је позвао да улажу у Србију. 
 
Председник Вучић на Минхенској безбедносној конференцији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Циљ нам је да Србију представимо као земљу повољног пословног амбијента и атрактивну дестинацију за инвеститоре и да напредујемо са инвестицијама", рекао је председник Вучић и додао да су инвеститори задовољни стањем јавног дуга који пада, економским напретком Србије, смањењем незапослености, растом плата и пензија, али и растом инфраструктуре и свиме што смо постигли. 
 
Председник Вучић присуствовао је данас  потписивању Писма о намерама за успостављање железничког коридора Београд – Приштина и Изјаве о намери за завршетак изградње аутопута од Београда до Приштине. Он је рекао је да је веома срећан због напретка у односима са Приштином по питању успостављања саобраћајних веза, што омогућава слободан проток капитала, људи, робе и услуга, и захвалио на помоћи председнику САД Доналду Трампу. 
 
Председник Вучић на Минхенској безбедносној конференцији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Ово је огромна подршка за наш народ на КиМ и помоћ, као и када будемо имали ауто-пут до Приштине", истакао је председник Вучић и додао да ће то бити од великог значаја за Србе који живе у Грачаници, Косовском поморављу и Сиринићкој жупи. Он је рекао да је наша страна урадила све и да ће први радови на укупној деоници кроз централну Србију кренути већ на јесен. 
 
Председник Вучић је поручио да постизање коначног споразума Београда и Приштине не зависи од политичких жеља, већ од политичке реалности и спремности Албанаца да разговарају о компромису и поновио да нема разговора о статусу све док се не укину таксе. 
 
"Ми можемо да разговарамо о стварима које су питање економског напретка, немамо проблем са тим, али нећемо да разговарамо о статусу док се таксе не укину. То стоји и чекамо да таксе буду укинуте", навео је председник Вучић и истакао да је "смешно да се уопште прича о таксама у 21. веку", јер мора да постоји слободна трговина. 
 
Председник Вучић је пренео новинарима да је са еворпским комесаром за буџет и администрацију Јоханесом Ханом разговарао о ширем спектру тема значајних за Србију и регион, а посебно о квотама за извоз челика.  
 
Председник Вучић на Минхенској безбедносној конференцији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Са Ханом смо имали добар састанак. Пошто је он сада комесар за буџет ЕУ, молио сам поново за српски челик. Сматрао сам да је то важно за нас, то је кључна ствар, јер је смедеревска Железара постала највећи извозник и највећа фабрика у Србији", истакао је председник Вучић.  
 
Председник Вучић је навео да је поносан што је имао прилику да данас разговара са министром спољних послова НР Кине Вангом Јием и додао да је потврђено да ће председник Си Ђинпинг поново посетити Србију, у тако тешкој години за Кину. Он је пренео да је министар Ванг Ји  рекао да је Србија можда мала земља по броју становника и територији, али да је реч о великом народу и о независној и сувереној земљи, која сама доноси одлуке. 
 
Председник Вучић на Минхенској безбедносној конференцији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је током поподнева учествовао на округлом столу о безбедности на Балкану, који је био затворен за јавност. 
 
"Борио сам се за интерес Србије и штитио српски народ, то је мој посао. Било је много америчких и европских представника, премијера, министара спољних послова и моје је било да говорим истину и да на најбољи начин заштитим Србију и српски народ. Биће много проблема са којима ћемо морати да се суочимо због неодговорности појединих косовских представника. Надам се да ће доћи боља времена за нека питања. Било је важно и да сагледамо међуалбанске односе. Стратегију не мењамо, а тактику ћемо још боље да припремимо. Имаћемо најбољи приступ за нашу земљу. Волео бих да видим могућност компромиса", поручио је вечерас председник Вучић и најавио ускоро покретање градње пута Ниш – Плочник. Он је истакао велики економски значај овог пута и додао да ће то бити спас за људе у крајевима централне Србије, али и за српски народ који живи у Грачаници и читавом делу Косовског Поморавља. 
 
Председник Вучић на Минхенској безбедносној конференцији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Хоћемо да будемо део света, да напредујемо, а не да само стојимо у месту. Хоћемо да се боримо и да градимо. Нећу да било које дете више ратује, нећу да поново губимо децу“ , рекао је председник Вучић.  
 
Председник Вучић састао се вечерас и са сенатором Роном Џонсоном и присуствовао је вечери, коју за одабране учеснике Безбедносне конференције у Минхену организује Светски економски форум, са државним секретаром САД Мајком Помпеом, оснивачем компаније Jigsaw Џаредом Коеном и председником Светског економског форума Бергеом Брендеом. 
 
Минхен, 14. фебруар 2020.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).