Predsednik Vučić  položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica

Vesti

26.04.2020. - 13:04

Predsednik Vučić položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

Predsednik Vučić  položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Ne smemo i nikada nećemo zaboraviti  Donju Gradinu, Jasenovac, Jadovno, Drakuliće, Motike, Šargovac. Nijedan logor, malj, nož ili metak, nijednu grobnicu niti zločin prema srpskom narodu. Nećemo zaboraviti nijedno ime onih koji su sprovodili politiku isterebljenja jednog naroda, srpskog naroda“, poručio je predsednik Vučić u obraćanju. On je istakao da je danas došao u Sremsku Mitrovicu, jer nikada, od otvaranja Spomen parka, nijedan srpski predsednik nije došao.  
 
Predsednik Vučić  položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
“Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i Boga. U našim školama, udžbenicima, o ovom mestu se malo zna. Ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ali ni o Beogradu, Šumadiji, Novom Sadu, istoku, zapadu Srbije. Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji je počinio zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se desilo? Srbija je danas ponosna. Svesna sebe i svoje istorije, svesna svog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i mnogim drugim državama u regionu. Identitet, tradicija, vera i sećanje jesu prava koja priznajemo drugima, ali ih zadržavamo čvrsto i za sebe. Nećemo od toga okrenuti glavu. Ćutanje jeste zločin i više ne sme da ga bude“, rekao je predsednik Vučić. On je podsetio da već nekoliko godina Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju stradanje srpskog naroda. 
 
“Pokazujemo jedinstvo prvi put posle mnogo decenija, pa i vekova, pokazujemo ga svake godine, prisećajući se velikih žrtava i stradanja naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod jedino može da ide ka drugačijoj budućnosti”, istakao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić  položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Parastos jasenovačkim žrtvama služili su i sveštinici dubičke parohije u Spomen-području Donja Gradina na grobnom polju Topole.
 
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da Donja Gradina predstavlja mesto sećanja gde tišina govori više od reči. 
 
„Ne okupljamo se da odamo poštu stradanju pojedinaca već stradanju naroda, koji je bio izložen uništenju. Sećanje na Jasenovac i sva stradanja moraju da ostaju deo naše kulture sećanja. Ne da pozivamo na rat, već sećanje koje će sprečiti rat i stradanje. Dolazimo da bi se zavetovali na mir, koji želimo svim ljudima", istakao je srpski član Predsedništva BiH.
 
26. april 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).