Председник Вучић  положио венац у Спомен парку Сремска Митровица

Вести

26.04.2020. - 13:04

Председник Вучић положио венац у Спомен парку Сремска Митровица

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас венац у Спомен парку Сремска Митровица поводом Дана сећања на жртве концентрационог логора Јасеновац и његовог највећег стратишта Доња Градина.

Председник Вучић  положио венац у Спомен парку Сремска Митровица

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Не смемо и никада нећемо заборавити  Доњу Градину, Јасеновац, Јадовно, Дракулиће, Мотике, Шарговац. Ниједан логор, маљ, нож или метак, ниједну гробницу нити злочин према српском народу. Нећемо заборавити ниједно име оних који су спроводили политику истеребљења једног народа, српског народа“, поручио је председник Вучић у обраћању. Он је истакао да је данас дошао у Сремску Митровицу, јер никада, од отварања Спомен парка, ниједан српски председник није дошао.  
 
Председник Вучић  положио венац у Спомен парку Сремска Митровица

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
“Немамо право да заборавимо, јер бисмо се тако одрекли и окренули главу од правде, слободе, сопственог постојања, па и Бога. У нашим школама, уџбеницима, о овом месту се мало зна. Не учи се довољно ни о Јасеновцу, али ни о Београду, Шумадији, Новом Саду, истоку, западу Србије. Kако онда мислимо да они који су припадници народа који је починио зверства имају другачији однос према ономе што се десило? Србија је данас поносна. Свесна себе и своје историје, свесна свог народа у Републици Српској, Црној Гори и многим другим државама у региону. Идентитет, традиција, вера и сећање јесу права која признајемо другима, али их задржавамо чврсто и за себе. Нећемо од тога окренути главу. Ћутање јесте злочин и више не сме да га буде“, рекао је председник Вучић. Он је подсетио да већ неколико година Србија и Република Српска заједнички обележавају страдање српског народа. 
 
“Показујемо јединство први пут после много деценија, па и векова, показујемо га сваке године, присећајући се великих жртава и страдања народа, огромног страдања, и показујући смер којим наш народ једино може да иде ка другачијој будућности”, истакао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић  положио венац у Спомен парку Сремска Митровица

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Парастос јасеновачким жртвама служили су и свештиници дубичке парохије у Спомен-подручју Доња Градина на гробном пољу Тополе.
 
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да Доња Градина представља место сећања где тишина говори више од речи. 
 
„Не окупљамо се да одамо пошту страдању појединаца већ страдању народа, који је био изложен уништењу. Сећање на Јасеновац и сва страдања морају да остају део наше културе сећања. Не да позивамо на рат, већ сећање које ће спречити рат и страдање. Долазимо да би се заветовали на мир, који желимо свим људима", истакао је српски члан Председништва БиХ.
 
26. април 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).