Predsednik Vučić  prisustvovao je sednici Vlade Republike Srbije

Vesti

02.11.2020. - 15:50

Predsednik Vučić prisustvovao je sednici Vlade Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas posebnoj sednici Vlade na kojoj se govorilo o tri ključne teme - Kosovu i Metohiji, BDP i epidemiji kovida 19. Predsednik Vučić pozvao je članove Vlade, skupštine i druge državne zvaničnike na drugačiji odnos prema zemljama u regionu i teritorijama i apelovao da treba raditi kako je najpametnije, da naša ekonomija prestiže sve i da ne ulazimo u političke svađe sa drugim zemljama.

Predsednik Vučić izjavio je da je članove Vlade Srbije upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom i da im je ukazao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine jer je Zajednica srpskih opština bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom.
 
Predsednik Vučić  prisustvovao je sednici Vlade Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Oni su se obavezali na stvaranje ZSO ne pod uslovom bilo kakvog priznanja, već pod uslovom da se ispune stvari oko regionalne policije, participacije na izborima, sve što je pisalo u Briselskom sporazumu i ne mogu da izmišljaju nove sporazume koji ne postoje", rekao je predsednik Vučić i naveo da to Beograd dovodi u ne laku situaciju, jer to govori da Albanci suštinski ne žele kompromisno rešenje i da jedino o čemu pričaju jeste takozvano međusobno priznanje, odnosno da Srbija prizna nezavisno Kosovo.
 
"Nama nije u najvećem nacionalnom interesu da budemo priznati od strane Prištine pošto smo mi zemlja članica UN tako da priča o međusobnom priznanju jeste prilično besmislena, a oni je ponavljaju", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je naveo da je na sednici bilo reči i o projektima kojima Beograd može da pomogne Srbima na KiM, navodeći da je otvorena laboratorija za uzimanje PCR testova u Kosovskoj Mitrovici, a da se govorilo i o projektima proširenja kapaciteta i izgradnji novih projekata u zdravstvenom sektoru u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.
 
Predsednik Vučić  prisustvovao je sednici Vlade Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Verujem da ćemo za to imati snage u narednih godinu, godinu i po dana, bez ozbira na ekonomske probleme izazvane Kovidom 19", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić preneo je da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto, što je trenutno najbolji rezultat u Evropi.
 
"Razgovarali smo o tome kako da utičemo na povećanje stope BDP u Srbiji, što se opet odražava na životni standard naših građana i od presudnog je značaja za plate, penzije i za život svakog običnog čoveka u našoj zemlji", rekao je on i dodao da smo u trećem kvartalu, u odnosu na drugi kvartal ove godine,  imali rast BDP-a  od 11 odsto.
 
Predsednik Vučić  prisustvovao je sednici Vlade Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
On je istakao da će Srbija biti jedna od retkih zemalja koja će ne samo minimalac, već i plate u javnom sektoru i penzije uvećavati bez značajnijih negativnih efekata po budžet, to jest uz držanje zdrave privrede bez zaduživanja naše zemlje.
 
Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo što je današnjoj sednici prisustvovao i predsednik parlamenta Ivica Dačić, rekavši da je značajna i parlamentarna diplomatija kako bi imali ujednačen, racionalan i odmeren pristup rešavanju svih spoljnopolitičkih problema.
 
„Treba da budemo trpeljivi, strpljivi i guramo našu ekonomiju napred. To ne znači da se bilo koga plašimo, da neko suštinski neće razumeti našu poziciju, već da želimo dobre odnose sa svima, i jedina stvar u kojoj želimo da se takmičimo jeste ekonomja, stopa rasta BDP-a. Tim takmičenjem želimo da se ponosimo. U drugim oblastima ne želimo da se takmičimo“, zaključio je on.
 
Predsednik Vučić  prisustvovao je sednici Vlade Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).