Председник Вучић  присуствовао је седници Владе Републике Србије

Вести

02.11.2020. - 15:50

Председник Вучић присуствовао је седници Владе Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас посебној седници Владе на којој се говорило о три кључне теме - Kосову и Метохији, БДП и епидемији ковида 19. Председник Вучић позвао је чланове Владе, скупштине и друге државне званичнике на другачији однос према земљама у региону и територијама и апеловао да треба радити како је најпаметније, да наша економија престиже све и да не улазимо у политичке свађе са другим земљама.

Председник Вучић изјавио је да је чланове Владе Србије упознао са током дијалога са Приштином и да им је указао да Србија не може да прихвати став Приштине јер је Заједница српских општина безусловна обавеза предвиђена Бриселским споразумом.
 
Председник Вучић  присуствовао је седници Владе Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Они су се обавезали на стварање ЗСО не под условом било каквог признања, већ под условом да се испуне ствари око регионалне полиције, партиципације на изборима, све што је писало у Бриселском споразуму и не могу да измишљају нове споразуме који не постоје", рекао је председник Вучић и навео да то Београд доводи у не лаку ситуацију, јер то говори да Албанци суштински не желе компромисно решење и да једино о чему причају јесте такозвано међусобно признање, односно да Србија призна независно Kосово.
 
"Нама није у највећем националном интересу да будемо признати од стране Приштине пошто смо ми земља чланица УН тако да прича о међусобном признању јесте прилично бесмислена, а они је понављају", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је навео да је на седници било речи и о пројектима којима Београд може да помогне Србима на KиМ, наводећи да је отворена лабораторија за узимање ПЦР тестова у Kосовској Митровици, а да се говорило и о пројектима проширења капацитета и изградњи нових пројеката у здравственом сектору у Kосовској Митровици и Грачаници.
 
Председник Вучић  присуствовао је седници Владе Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Верујем да ћемо за то имати снаге у наредних годину, годину и по дана, без озбира на економске проблеме изазване Ковидом 19", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић пренео је да је Србија, према најновијој флеш прогнози, имала пад БДП-а у трећем кварталу од 1,3 одсто, што је тренутно најбољи резултат у Европи.
 
"Разговарали смо о томе како да утичемо на повећање стопе БДП у Србији, што се опет одражава на животни стандард наших грађана и од пресудног је значаја за плате, пензије и за живот сваког обичног човека у нашој земљи", рекао је он и додао да смо у трећем кварталу, у односу на други квартал ове године,  имали раст БДП-а  од 11 одсто.
 
Председник Вучић  присуствовао је седници Владе Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Он је истакао да ће Србија бити једна од ретких земаља која ће не само минималац, већ и плате у јавном сектору и пензије увећавати без значајнијих негативних ефеката по буџет, то јест уз држање здраве привреде без задуживања наше земље.
 
Председник Вучић изразио је задовољство што је данашњој седници присуствовао и председник парламента Ивица Дачић, рекавши да је значајна и парламентарна дипломатија како би имали уједначен, рационалан и одмерен приступ решавању свих спољнополитичких проблема.
 
„Треба да будемо трпељиви, стрпљиви и гурамо нашу економију напред. То не значи да се било кога плашимо, да неко суштински неће разумети нашу позицију, већ да желимо добре односе са свима, и једина ствар у којој желимо да се такмичимо јесте економја, стопа раста БДП-а. Тим такмичењем желимо да се поносимо. У другим областима не желимо да се такмичимо“, закључио је он.
 
Председник Вучић  присуствовао је седници Владе Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).