Predsednik Vučić prisustvovao obeležavanju Dana pobede

Vesti

09.05.2021. - 22:28

Predsednik Vučić prisustvovao obeležavanju Dana pobede

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i poručio da ne smemo da dozvolimo da laž pobedi istinu i da se žrtve proglase za dželate.

Predsednik Vučić prisustvovao obeležavanju Dana pobede

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je obraćanje na svečanoj Akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom počeo stihovima "Krvave bajke" Desanke Maksimović, ističući da upravo ti stihovi, kao i poema "Stojanka majka Knežopoljka" Skendera Kulenovića, na najbolji način opisuju tragediju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. 
 
"Teško je govoriti na ovaj dan. Svi žele da pokažu kako poštuju žrtve užasa u Drugom svetskom ratu, ali jedan veliki deo njih na svaki način i po svaku cenu pokušava da promeni tok istorije - da žrtvu proglasi za dželata, a dželata za žrtvu. Nikada manje zemalja, suštinski, nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom. Naše je da ne krijemo istinu, naše je da o tome otvoreno govorimo, a ne da dozvolimo da laž tu istinu pobedi. 
 
Nije čudo što u našem regionu prisustvujemo dnevnom prekrajanju činjenica i pokušajima potpunog prekrajanja istorije.
 
Nije slučajno što se nipodaštava uloga Crvene armije, što se baca pod noge istorijskih falsifikata i činjenica da je za slobodu Evrope živote dalo više od 22 miliona Sovjeta. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao obeležavanju Dana pobede

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Danas, govoriću sa ponosom o antifašističkoj borbi, ali i o ulozi naroda koji je na ovim prostorima, neuporedivo sa drugim narodima, doprineo pobedi nad musolinijevskim, hitlerovskim i pavelićevskim zlom, a to je srpski narod. Za Srbe, Dan pobede ne znači prosto kraj rata i dolazak slobode, već i kraj stradanja. Mi smo u borbi protiv okupatora na sopstvenim plećima podneli i teret stradanja i trijumf pobede. Srpski, stradalni narod je nevina žrtva, a nevine žrtve su svete", istakao je predsednik Vučić i dodao da ne smemo i nećemo da zaboravimo šta se dešavalo jer bismo na taj način pristali na ono protiv čega smo se borili, polažući živote. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao obeležavanju Dana pobede

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Srpski narod jasno je rekao ne fašizmu, četrdesetih godina prošlog veka. Nijedan drugi narod na prostoru bivše Jugoslavije to nije tako jasno i glasno rekao. Reći danas da nije bilo tako je isto što i reći da smo bezvredni i suvišni, a to je nešto na šta Srbija neće da pristane. Nemamo pravo na to jer zaboraviti šta je fašizam učinio, omogućilo bi da on u grotesknijem obliku ponovo nastane. Nema nas dovoljno da možemo da pristanemo na obezvređivanje", rekao je predsednik Vučić i naglasio da se u Srbiji probudio slobodarski duh. 
 
„Ponosan sam što predvodim generaciju koja će da štiti mir, ali neće da pogne glavu. Možete da vređate srpski narod, ali kao predsednik vam neću dati da vređate jasenovačke, glinske i druge žrtve", poručio je predsednik Vučić. 
 
Beograd, 
9. maj 2021. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).