Председник Вучић присуствовао обележавању Дана победе

Вести

09.05.2021. - 22:28

Председник Вучић присуствовао обележавању Дана победе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату и поручио да не смемо да дозволимо да лаж победи истину и да се жртве прогласе за џелате.

Председник Вучић присуствовао обележавању Дана победе

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је обраћање на свечаној Академији поводом Дана победе над фашизмом почео стиховима "Крваве бајке" Десанке Максимовић, истичући да управо ти стихови, као и поема "Стојанка мајка Кнежопољка" Скендера Куленовића, на најбољи начин описују трагедију српског народа у Другом светском рату. 
 
"Тешко је говорити на овај дан. Сви желе да покажу како поштују жртве ужаса у Другом светском рату, али један велики део њих на сваки начин и по сваку цену покушава да промени ток историје - да жртву прогласи за џелата, а џелата за жртву. Никада мање земаља, суштински, није обележавало Дан победе над фашизмом. Наше је да не кријемо истину, наше је да о томе отворено говоримо, а не да дозволимо да лаж ту истину победи. 
 
Није чудо што у нашем региону присуствујемо дневном прекрајању чињеница и покушајима потпуног прекрајања историје.
 
Није случајно што се ниподаштава улога Црвене армије, што се баца под ноге историјских фалсификата и чињеница да је за слободу Европе животе дало више од 22 милиона Совјета. 
 
Председник Вучић присуствовао обележавању Дана победе

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Данас, говорићу са поносом о антифашистичкој борби, али и о улози народа који је на овим просторима, неупоредиво са другим народима, допринео победи над мусолинијевским, хитлеровским и павелићевским злом, а то је српски народ. За Србе, Дан победе не значи просто крај рата и долазак слободе, већ и крај страдања. Ми смо у борби против окупатора на сопственим плећима поднели и терет страдања и тријумф победе. Српски, страдални народ је невина жртва, а невине жртве су свете", истакао је председник Вучић и додао да не смемо и нећемо да заборавимо шта се дешавало јер бисмо на тај начин пристали на оно против чега смо се борили, полажући животе. 
 
Председник Вучић присуствовао обележавању Дана победе

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Српски народ јасно је рекао не фашизму, четрдесетих година прошлог века. Ниједан други народ на простору бивше Југославије то није тако јасно и гласно рекао. Рећи данас да није било тако је исто што и рећи да смо безвредни и сувишни, а то је нешто на шта Србија неће да пристане. Немамо право на то јер заборавити шта је фашизам учинио, омогућило би да он у гротескнијем облику поново настане. Нема нас довољно да можемо да пристанемо на обезвређивање", рекао је председник Вучић и нагласио да се у Србији пробудио слободарски дух. 
 
„Поносан сам што предводим генерацију која ће да штити мир, али неће да погне главу. Можете да вређате српски народ, али као председник вам нећу дати да вређате јасеновачке, глинске и друге жртве", поручио је председник Вучић. 
 
Београд, 
9. мај 2021. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).