Predsednik Vučić prisustvovao otkrivanju biste Jevgenija Primakova

Vesti

04.11.2019. - 17:06

Predsednik Vučić prisustvovao otkrivanju biste Jevgenija Primakova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otkrivanju biste Jevgenija Primakova, bivšeg premijera Ruske Federacije, u prostorijama Ruskog doma u Beogradu.

Predsednik Vučić prisustvovao otkrivanju biste Jevgenija Primakova

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Danas, kada Ruska Federacija slavi Dan narodnog jedinstva, širom nama drage i prijateljske Rusije, proslavlja se još jedan jubilej - 90 godina od rođenja Jevgenija Primakova, oca moderne ruske diplomatije i velikog državnika“, naveo je predsednik Vučić u svom obraćanju i dodao da je Jevgenij Primakov svojim jedinstvenim, savesnim i dalekovidim obavljanjem visokih dužnosti trajno upisao svoje ime ne samo u rusku, već i svetsku istoriju.
 
Predsednik Vučić je istakao da je Srbija osetila važnost njegove borbe za jednakost, pravdu i pravičnost i da je iza sebe ostavio neizbrisiv trag prijatelja. 
 
„Uveren sam da će njegovo delo služiti kao putokaz budućim pokolenjima. Mi, ovde u Srbiji, iskreno cenimo sve što je Jevgenij Primakov uradio za Rusiju, ali i za Srbiju, za naše pravo da postojimo, za naše pravo da budemo svoji na svome. Mi Jevgenija Primakova nećemo zaboraviti. Večno će živeti. Živela Srbija! Živela Rusija!“, zaključio je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao otkrivanju biste Jevgenija Primakova

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je, pozdravljajući okupljene, rekao da je Primakov bio velika ličnost i kao diplomata, naučnik, humanista. Ambasador Bocan Harčenko se iz poštovanja i velike ljubavi, koju je Jevgenij Primakov imao prema Srbiji, srpskom narodu, tradiciji i kulturi, obratio na srpskom jeziku. 
 
„Za mene je velika čast da otvorim ovako važan događaj, kao što je otkrivanje biste Jevgenija Maksimoviča Primakova. Jevgenij Maksimovič je za mene velika ličnost. Njegov značaj kao političara, diplomate i velikog humaniste je nesumnjiv. On je gledao u budućnost, njegov koncept multipolarnog sveta je zaživeo kao moderni koncept ruske politike. Ovo je veliki događaj, jer je Jevgenij voleo Srbiju“, rekao je ambasador Ruske Federacije u Srbiji i dodao da je Primakov bio jedan od autora rezolucije 1244, koja je i danas oslonac Srbiji. 
 
Beograd, 4. novembar 2019. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).