Председник Вучић присуствовао oткривању бисте Јевгенија Примакова

Вести

04.11.2019. - 17:06

Председник Вучић присуствовао oткривању бисте Јевгенија Примакова

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас oткривању бисте Јевгенија Примакова, бившег премијера Руске Федерације, у просторијама Руског дома у Београду.

Председник Вучић присуствовао oткривању бисте Јевгенија Примакова

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Данас, када Руска Федерација слави Дан народног јединства, широм нама драге и пријатељске Русије, прославља се још један јубилеј - 90 година од рођења Јевгенија Примакова, оца модерне руске дипломатије и великог државника“, навео је председник Вучић у свом обраћању и додао да је Јевгениј Примаков својим јединственим, савесним и далековидим обављањем високих дужности трајно уписао своје име не само у руску, већ и светску историју.
 
Председник Вучић је истакао да је Србија осетила важност његове борбе за једнакост, правду и правичност и да је иза себе оставио неизбрисив траг пријатеља. 
 
„Уверен сам да ће његово дело служити као путоказ будућим поколењима. Ми, овде у Србији, искрено ценимо све што је Јевгениј Примаков урадио за Русију, али и за Србију, за наше право да постојимо, за наше право да будемо своји на своме. Ми Јевгенија Примакова нећемо заборавити. Вечно ће живети. Живела Србија! Живела Русија!“, закључио је председник Вучић. 
 
Председник Вучић присуствовао oткривању бисте Јевгенија Примакова

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко је, поздрављајући окупљене, рекао да је Примаков био велика личност и као дипломата, научник, хуманиста. Амбасадор Боцан Харченко се из поштовања и велике љубави, коју је Јевгениј Примаков имао према Србији, српском народу, традицији и култури, обратио на српском језику. 
 
„За мене је велика част да отворим овако важан догађај, као што је откривање бисте Јевгенија Максимовича Примакова. Јевгениј Максимович је за мене велика личност. Његов значај као политичара, дипломате и великог хуманисте је несумњив. Он је гледао у будућност, његов концепт мултиполарног света је заживео као модерни концепт руске политике. Ово је велики догађај, јер је Јевгениј волео Србију“, рекао је амбасадор Руске Федерације у Србији и додао да је Примаков био један од аутора резолуције 1244, која је и данас ослонац Србији. 
 
Београд, 4. новембар 2019. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).