Otvaranje autoputa "Miloš Veliki"

Vesti

18.08.2019. - 19:52

Predsednik Vučić prisustvovao otvaranju auto-puta "Miloš Veliki"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju novog auto-puta „Miloš Veliki“ i istakao da je novi auto-put ponos cele Srbije.

Otvaranje autoputa

Predsedništvo Srbije

 
Predsednik Vučić je kazao da sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda, te da je za izgradnju novog auto-puta bilo potrebno mnogo truda i napora celog naroda i istakao da se na ovaj put čekalo 74 godine.
 
Predsednik je rekao da je ponosan što novi auto-put nosi naziv po Milošu Obrenoviću, koji je, uradio mnogo za našu zemlju - ostavio slobodnu Srbiju, prvi Ustav, škole, muzeje. On je podsetio da je Miloš Obrenović posle propasti Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak, doneo prvi Ustav - Sretenjski ustav, a osim toga, iako nepismen, ostavio je škole, muzeje...
 
Otvaranje autoputa

Predsedništvo Srbije

 
Predsednik Vučić najavio je da će u naredne četiri godine biti uloženo skoro milijardu evra u izgradnju pet hiljada kilometara regionalnih i lokalnih puteva.
 
"Gradimo, povezujemo se, oslobađamo se samoće, udaljenosti i čamovanja bez prespektive, svesni koliko svaki korak, svaki kilometar znači ovoj zemlji, svakom čoveku u njoj, njegovoj budućnosti, i njegovoj slobodi.", rekao je predsednik Vučić.  
 
Predsednik Vučić je istakao da je izgradnja puteva tek početak i rekao da je doneta odluka da se krene u pripremu za izgradnju auto-puta "Vožd Karađorđe".
 
"Danas smo doneli odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta „Vožd Karađorđe“ i brze saobraćajnice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Aranđelovca, od Topole do Rače, Svilajnca do Despotovca i Bora“, rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik je najavio i da će 15. oktobra biti otvoren istočni krak Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, odnosno do Gradine.
 
tan2019-8-181850487570.jpg
 
"To je veliki deo, važan za istok Srbije i tranzit, za privlačenje Turaka, Bugara i svih ostalih iz sveta da idu tim putem. Borimo se sa Rumunima i Bugarima za turiste i putnike", naveo je predsednik.
 
Predsednik Vučić je podsetio da je danas sa kineskim investitorima održan dobar sastanak i da je potpisan ugovor za izgradnju deonice Novi Beograd - Surčin, koji će prolaziti pored Nacionalnog stadiona čija izgradnja, počinje sledeće godine.
 
Predsednik je naveo da sledeće nedelje počinje izgradnja auto-puta prema Bosni i Hercegovini, koji će raditi turske kompanije, a do kraja septembra očekuje se početak radova na izgradnji Moravskog koridora, koji će biti veza između Koridora 10 i Koridora 11.
 
Do marta sledeće godine biće završen put Batočina - Kragujevac, čime će Kragujevac biti spojen sa auto-putem "Miloš Veliki" istakao je predsednik.
 
"Ostaje izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin. Kineske kompanije pokazale su interesovanje za tu izgradnju. Zatim ćemo raditi Fruškogorski koridor sa mostom preko Kovina", kazao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je najavio da će se raditi put od Rume do Šapca i od Šapca do Loznice, put od Slovca do Valjeva, odnosno Lajkovca, ali i auto-put Požarevac - Gradište, a zatim i brza saobraćajnica od Gradišta ka Golupcu i Donjem Milanovacu.
 
"Onda nam ostaje najteža i jedna od najvažnijih deonica koja svima znači, to je prema Crnoj Gori", naveo je predsednik Vučić.
 
U razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRBC Vučić je istakao da zahvaljujući predsedniku Kine Si Ðipingom Srbija napreduje brzo i dobro.
 
Otvaranje autoputa

Predsedništvo Srbije

 
Predstavnici kineske kompanije izrazili su zadovoljstvo što mogu prisustvovati otvaranju puta. Oni su izrazili nadu da će prijateljstvo dva naroda biti večno i da će se Srbija ekonomski razvijati sve više.
 
Predsednik Vučić je zamolio ambasadorku Kine da predsedniku Siju prenese pozdrave, ali i poruku da srpski narod nikada neće zaboraviti to što su Kinezi uložili u Železaru Smederevo.
 
Predsednik je istakao da je zahvalan inženjerima, izvođačima, svima koji su učestvovali u izgradnji auto-puta i ukazao da je sve to moguće kada ima novca.
 
“Pre to nije bilo moguće, ali možemo to posle 2014. godine i teških finansijskih reformi”, rekao je predsednik i dodao da je danas srećan jer su kineski partneri zainteresovani za gradnju puta Beograd - Zrenjanin, dok kineska firma gradi i deonicu auto-puta Preljina - Požega.
 
Predsednik je preneo i da je dobio obećanje danas od kineskih predstavnika da će ta deonica biti otvorena pre kraja 2021. godine.
 
Otvaranje autoputa

Predsedništvo Srbije

 
Trasa auto-puta E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.
 
Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.
 
Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobraćajnoj funkciji biti 103,06 km Auto-puta E-763 Beograd - Južni Jadran.
 
Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.
 
Otvaranje autoputa

Predsedništvo Srbije

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).