Отварање аутопута "Милош Велики"

Вести

18.08.2019. - 19:52

Председник Вучић присуствовао отварању ауто-пута "Милош Велики"

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању новог ауто-пута „Милош Велики“ и истакао да је нови ауто-пут понос целе Србије.

Отварање аутопута

Председништво Србије

 
Председник Вучић је казао да све што се гради има за циљ спајање српског народа, те да је за изградњу новог ауто-пута било потребно много труда и напора целог народа и истакао да се на овај пут чекало 74 године.
 
Председник је рекао да је поносан што нови ауто-пут носи назив по Милошу Обреновићу, који је, урадио много за нашу земљу - оставио слободну Србију, први Устав, школе, музеје. Он је подсетио да је Милош Обреновић после пропасти Првог српског устанка остао уз свој народ, подигао Други српски устанак, донео први Устав - Сретењски устав, а осим тога, иако неписмен, оставио је школе, музеје...
 
Отварање аутопута

Председништво Србије

 
Председник Вучић најавио је да ће у наредне четири године бити уложено скоро милијарду евра у изградњу пет хиљада километара регионалних и локалних путева.
 
"Градимо, повезујемо се, ослобађамо се самоће, удаљености и чамовања без преспективе, свесни колико сваки корак, сваки километар значи овој земљи, сваком човеку у њој, његовој будућности, и његовој слободи.", рекао је председник Вучић.  
 
Председник Вучић је истакао да је изградња путева тек почетак и рекао да је донета одлука да се крене у припрему за изградњу ауто-пута "Вожд Карађорђе".
 
"Данас смо донели одлуку да кренемо у припремну израду пројектне документације за изградњу ауто-пута „Вожд Kарађорђе“ и брзе саобраћајнице која треба да иде у ипсилон краку од Младеновца до Аранђеловца, од Тополе до Раче, Свилајнца до Деспотовца и Бора“, рекао је председник Вучић.
 
Председник је најавио и да ће 15. октобра бити отворен источни крак Kоридора 10, од Ниша до Димитровграда, односно до Градине.
 
tan2019-8-181850487570.jpg
 
"То је велики део, важан за исток Србије и транзит, за привлачење Турака, Бугара и свих осталих из света да иду тим путем. Боримо се са Румунима и Бугарима за туристе и путнике", навео је председник.
 
Председник Вучић је подсетио да је данас са кинеским инвеститорима одржан добар састанак и да је потписан уговор за изградњу деонице Нови Београд - Сурчин, који ће пролазити поред Националног стадиона чија изградња, почиње следеће године.
 
Председник је навео да следеће недеље почиње изградња ауто-пута према Босни и Херцеговини, који ће радити турске компаније, а до краја септембра очекује се почетак радова на изградњи Моравског коридора, који ће бити веза између Kоридора 10 и Kоридора 11.
 
До марта следеће године биће завршен пут Баточина - Kрагујевац, чиме ће Kрагујевац бити спојен са ауто-путем "Милош Велики" истакао је председник.
 
"Остаје изградња ауто-пута Београд - Зрењанин. Kинеске компаније показале су интересовање за ту изградњу. Затим ћемо радити Фрушкогорски коридор са мостом преко Kовина", казао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је најавио да ће се радити пут од Руме до Шапца и од Шапца до Лознице, пут од Словца до Ваљева, односно Лајковца, али и ауто-пут Пожаревац - Градиште, а затим и брза саобраћајница од Градишта ка Голупцу и Доњем Милановацу.
 
"Онда нам остаје најтежа и једна од најважнијих деоница која свима значи, то је према Црној Гори", навео је председник Вучић.
 
У разговору са представницима кинеске компаније ЦРБЦ Вучић је истакао да захваљујући председнику Kине Си Ðипингом Србија напредује брзо и добро.
 
Отварање аутопута

Председништво Србије

 
Представници кинеске компаније изразили су задовољство што могу присуствовати отварању пута. Они су изразили наду да ће пријатељство два народа бити вечно и да ће се Србија економски развијати све више.
 
Председник Вучић је замолио амбасадорку Kине да председнику Сију пренесе поздраве, али и поруку да српски народ никада неће заборавити то што су Kинези уложили у Железару Смедерево.
 
Председник је истакао да је захвалан инжењерима, извођачима, свима који су учествовали у изградњи ауто-пута и указао да је све то могуће када има новца.
 
“Пре то није било могуће, али можемо то после 2014. године и тешких финансијских реформи”, рекао је председник и додао да је данас срећан јер су кинески партнери заинтересовани за градњу пута Београд - Зрењанин, док кинеска фирма гради и деоницу ауто-пута Прељина - Пожега.
 
Председник је пренео и да је добио обећање данас од кинеских представника да ће та деоница бити отворена пре краја 2021. године.
 
Отварање аутопута

Председништво Србије

 
Траса ауто-пута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар.
 
Нови ауто-пут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара а чине га деонице: Обреновац-Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 километара, где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати, и Лајковац-Љиг дужине 23,98 километара.
 
Тако ће с деоницом Љиг-Прељина, која је већ у саобраћају од 18. августа, у саобраћајној функцији бити 103,06 км Ауто-пута Е-763 Београд - Јужни Јадран.
 
Деоница Обреновац-Љиг је пројектована за брзине од 130км/х, ширине је 28,4 метра с брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, где је најдужи мост дугачак преко 580 метара, а на њој је безбедности ради и око 200 километара одбојне ограде.
 
Отварање аутопута

Председништво Србије

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).