Predsednik Vučić prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju Moravičkog koridora

Vesti

05.12.2019. - 09:44

Predsednik Vučić prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju Moravskog koridora

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u Srbiji za manje od četiri godine biti izgrađen ceo Moravski koridor, auto-put Pojate - Preljina, koji će ići kroz "srce Srbije".

Predsednik Vučić prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju Moravičkog koridora

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je, nakon potpisivanja komercijalnog ugovora za izgradnju Moravskog koridora, čestitao Ministarstvu građevinarstva i Vladi Srbije, kao i kompaniji Behtel Enka i kazao da su ljudi sanjali o tom auto-putu decenijama i da se sada to ostvaruje.
 
"Pre svega čestitam građanima Srbije, posebno ljudima koji žive u Moravičkom, Raškom i Rasinskom okrugu. Dobijaju novi život, jer auto-put znači bolji život. Ugovor je potpisan i kreće odmah da se radi. Moravski koridor povezuje Čačak, Mrčajevce, Adrane, Kraljevo, Vrnjačku banju, Trstenik, Stopanju, Kruševac, Ćićevac i Pojate", naglasio je predsednik Vučić i dodao da će Moravski koridor spojiti dva panevropska koridora 10 i 11.
 
Predsednik Vučić je naglasio da će Moravski koridor spojiti i Kopaonik i druga okolna mesta, kao i da će Raška, Novi Pazar biti mnogo bliže Beogradu i drugim gradovima u zemlji.
 
On je rekao da će, već do novembra 2021. biće završen deo do Kruševca, odnosno do Koševa u dužini od 28 kilometara, za manje od tri godine biće završen auto-put Čačak - Kraljevo što je dodatnih 31 kilometar i ostaje da se za manje od četiri godine potpuno završi 57 kilometara od Adrana do Koševa, odnosno od Kraljeva do Kruševca.
 
Predsednik Vučić prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju Moravičkog koridora

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naglasio da će to biti prvi digitalni auto-put, kao i da će biti najširi auto-put u Srbiji, pošto će biti širi za ukupno 1,6 metara.
 
Predsednik Vučić je naglasio da će Moravski koridor privući i mnogo turista u Vrnjačku banju i taj deo Srbije, a od Beograda do Vrnjačke banje će se stizati za manje od sat i po.
 
On je dodao i da će investitori dolaziti više u taj deo zemlje i da će mladi više ostajati tu da žive.
 
"Mnogo sam srećan, ovo je za nas ogromna vest, spajamo zapad centralne Srbije sa istokom centralne Srbije. Kada ovo uradite čeka vas i drugi posao, već imamo neke ideje", poručio je predsednik Vučić i dodao da je to dobar ugovor i velika stvar za Srbiju.
 
Predsednik je zahvalio ambasadi Velike Britanije i američkoj Eksim banci, kao i Turskoj na velikoj posvećenosti i dodao da će već "pre kraja godine biti isplaćeno iz budžeta 150 miliona za taj projekat".
 
Predsednik je istakao da je kompanija Behtel poznata po izvanrednoj efikasnosti, kao i da ćemo videti i kako radi turska kompanija Enka.
 
Predsednik Vučić prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju Moravičkog koridora

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Potpredsednik i generalni direktor za infrastrkturu Behtela za region Evrope Majkl Vilkinson je rekao da je veoma srećan što je u Beogradu povodom potpisivanja ugovora, da je to njihov prvi projekat u Srbiji, za koji su se pripremali dve godine i da danas počinje realizacija.
 
Dodao je da imaju odličnu saradnju sa Vladom Srbije i zahvalio se predsedniku Vučiću i ministarki Mihajlović na podršci.
 
„Čestitam narodu Srbije", poručio je Vilkinson nakon potpisivanja komercijalnog ugovora za izgradnju auto-puta E-761, od Pojata do Preljine (Moravski koridor), vrednog 745 miliona evra.
 
Moravski koridor gradiće se u dužini od 112,3 km, a čine ga tri deonice: Pojate - Kruševac, dužine 27,83 km, Kruševac - Adrani, dužine 53,88 km i Adrani - Mrčajevci - Preljina, dužine 30,66 km.
 
Auto-put Pojate -Preljina povezaće Koridor 10 i auto-put "Miloš Veliki" (Koridor 11) i sva veća mesta u delu centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, uključujući Čačak, Kraljevo, Vrnjačku banju, Trstenik, Kruševac i Ćićevac.
 
Tokom radova na tom auto-putu, koji se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.
 
Predsednik Vučić prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju Moravičkog koridora

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).