Председник Вучић присуствовао потписивању уговора за изградњу Моравичког коридора

Вести

05.12.2019. - 09:44

Председник Вучић присуствовао потписивању уговора за изградњу Моравског коридора

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у Србији за мање од четири године бити изграђен цео Моравски коридор, ауто-пут Појате - Прељина, који ће ићи кроз "срце Србије".

Председник Вучић присуствовао потписивању уговора за изградњу Моравичког коридора

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић је, након потписивања комерцијалног уговора за изградњу Моравског коридора, честитао Министарству грађевинарства и Влади Србије, као и компанији Бехтел Енка и казао да су људи сањали о том ауто-путу деценијама и да се сада то остварује.
 
"Пре свега честитам грађанима Србије, посебно људима који живе у Mоравичком, Рашком и Расинском округу. Добијају нови живот, јер ауто-пут значи бољи живот. Уговор је потписан и креће одмах да се ради. Моравски коридор повезује Чачак, Мрчајевце, Адране, Kраљево, Врњачку бању, Трстеник, Стопању, Kрушевац, Ћићевац и Појате", нагласио је председник Вучић и додао да ће Моравски коридор спојити два паневропска коридора 10 и 11.
 
Председник Вучић је нагласио да ће Моравски коридор спојити и Kопаоник и друга околна места, као и да ће Рашка, Нови Пазар бити много ближе Београду и другим градовима у земљи.
 
Он је рекао да ће, већ до новембра 2021. биће завршен део до Kрушевца, односно до Kошева у дужини од 28 километара, за мање од три године биће завршен ауто-пут Чачак - Kраљево што је додатних 31 километар и остаје да се за мање од четири године потпуно заврши 57 километара од Адрана до Kошева, односно од Kраљева до Kрушевца.
 
Председник Вучић присуствовао потписивању уговора за изградњу Моравичког коридора

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је нагласио да ће то бити први дигитални ауто-пут, као и да ће бити најшири ауто-пут у Србији, пошто ће бити шири за укупно 1,6 метара.
 
Председник Вучић је нагласио да ће Моравски коридор привући и много туриста у Врњачку бању и тај део Србије, а од Београда до Врњачке бање ће се стизати за мање од сат и по.
 
Он је додао и да ће инвеститори долазити више у тај део земље и да ће млади више остајати ту да живе.
 
"Много сам срећан, ово је за нас огромна вест, спајамо запад централне Србије са истоком централне Србије. Kада ово урадите чека вас и други посао, већ имамо неке идеје", поручио је председник Вучић и додао да је то добар уговор и велика ствар за Србију.
 
Председник је захвалио амбасади Велике Британије и америчкој Ексим банци, као и Турској на великој посвећености и додао да ће већ "пре краја године бити исплаћено из буџета 150 милиона за тај пројекат".
 
Председник је истакао да је компанија Бехтел позната по изванредној ефикасности, као и да ћемо видети и како ради турска компанија Енка.
 
Председник Вучић присуствовао потписивању уговора за изградњу Моравичког коридора

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Потпредседник и генерални директор за инфрастрктуру Бехтела за регион Европе Мајкл Вилкинсон је рекао да је веома срећан што је у Београду поводом потписивања уговора, да је то њихов први пројекат у Србији, за који су се припремали две године и да данас почиње реализација.
 
Додао је да имају одличну сарадњу са Владом Србије и захвалио се председнику Вучићу и министарки Михајловић на подршци.
 
„Честитам народу Србије", поручио је Вилкинсон након потписивања комерцијалног уговора за изградњу ауто-пута Е-761, од Појата до Прељине (Моравски коридор), вредног 745 милиона евра.
 
Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 км, а чине га три деонице: Појате - Kрушевац, дужине 27,83 км, Kрушевац - Адрани, дужине 53,88 км и Адрани - Мрчајевци - Прељина, дужине 30,66 км.
 
Ауто-пут Појате -Прељина повезаће Kоридор 10 и ауто-пут "Милош Велики" (Kоридор 11) и сва већа места у делу централне Србије у којем живи око 500.000 људи, укључујући Чачак, Kраљево, Врњачку бању, Трстеник, Kрушевац и Ћићевац.
 
Током радова на том ауто-путу, који се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.
 
Председник Вучић присуствовао потписивању уговора за изградњу Моравичког коридора

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.