Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića

Vesti

16.10.2020. - 20:58

Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića u Spomen-domu bana Josipa Jelačića u Novom Sadu i poručio da je želja Srbije da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje, da su neko ko treba da uživa sva moguća prava i da je Srbija njihova domovina.

Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Bez obzira na to šta je bilo u prošlosti, siguran sam da i jedni i drugi dobro razumemo da samo dijalogom, čuvajući mir, sigurnost i stabilnost Srbije i Hrvatske, treba da počnemo da gradimo poverenje između nas. Da počnemo ne samo da čujemo, već i slušamo jedni druge", rekao je predsednik Vučić i naglasio da moramo da poštujemo pravo drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. 
 
"Bez toga, pravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni za druge. Suviše smo mali da bismo mogli dozvoliti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti. Zato je bolje da što pre to razumemo i počnemo da se okrećemo jedni drugima, radimo zajedno, pa će i rezultati biti ubedljivo bolji", poručio je predsednik Vučić. On je naveo da je za Srbiju važno što je jedan deo malih problema uspela da reši, te podsetio na uspešno očuvanje hrvatskog odeljenja osnovne škole u Bačkom Bregu, proširenje mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, osnivanje Lektorata na hrvatskom, podršku Društvu "Jelačić" iz Petrovaradina, obnovu Doma kulture u Tavankutu, mosta u Monoštoru. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Smatram da je veoma važno produbljivanje saradnje sa hrvatskom zajednicom. Takođe je veoma važno da u ovom teškom periodu, kada smo svi pogođeni korona krizom, pokažemo solidarnost", dodao je predsednik Vučić. On je najavio da će, u skladu sa zahtevom hrvatske manjine o značajnijem učešću u vlasti, iako se ne mogu praviti paralele sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj, ni po broju ni po procentu, Srbija izaći u susret i u dogovoru sa Hrvatskim nacionalnim većem pokušati da pronađe dobra mesta na kojima će upravo Hrvati, bilo sa severa Srbije ili kog drugog dela, moći da pomognu u daljem razvoju svoje domovine i da obezbede bolju poziciju svojoj zajednici. 
 
Predsednik Vučić je istakao da će država Srbija, spremna da učestvuje u renoviranju ovog prostora kako bi postao velelepno mesto okupljanja Hrvata, biti spremna da pomaže i dalji razvoj infrastrukture HNV i hrvatske zajednice. 
 
"Želim da Srbiju uvek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći i doživljavaćemo vas ne kao nekog ko remeti, već ko doprinosi našem razvoju. Verujem da ćemo uspostaviti poverenje između srpskog i hrvatskog naroda", poručio je predsednik Vučić hrvatskoj zajednici u Srbiji. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da današnja svečanost može postati simbol želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije. On je izrazio uverenje da iskrenim i otvorenim dijalogom dve države mogu da se reše sva otvorena pitanja. 
 
"Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovde, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih", rekao je ministar Radman.
 
Novi Sad, 16. oktobar 2020.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).