Председник Вучић присуствовао свечаном отварању куће бана Јосипа Јелачића

Вести

16.10.2020. - 20:58

Председник Вучић присуствовао свечаном отварању куће бана Јосипа Јелачића

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас свечаном отварању куће бана Јосипа Јелачића у Спомен-дому бана Јосипа Јелачића у Новом Саду и поручио да је жеља Србије да пошаље јасну поруку да су припадници хрватске нације грађани наше земље, да су неко ко треба да ужива сва могућа права и да је Србија њихова домовина.

Председник Вучић присуствовао свечаном отварању куће бана Јосипа Јелачића

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Без обзира на то шта је било у прошлости, сигуран сам да и једни и други добро разумемо да само дијалогом, чувајући мир, сигурност и стабилност Србије и Хрватске, треба да почнемо да градимо поверење између нас. Да почнемо не само да чујемо, већ и слушамо једни друге", рекао је председник Вучић и нагласио да морамо да поштујемо право других на очување националног, културног и другог идентитета, уз побољшање економске позиције Срба у Хрватској и Хрвата у Србији. 
 
"Без тога, правићемо проблеме, несигурност и нестабилност једни за друге. Сувише смо мали да бисмо могли дозволити себи луксуз свађа и било каквих проблема у будућности. Зато је боље да што пре то разумемо и почнемо да се окрећемо једни другима, радимо заједно, па ће и резултати бити убедљиво бољи", поручио је председник Вучић. Он је навео да је за Србију важно што је један део малих проблема успела да реши, те подсетио на успешно очување хрватског одељења основне школе у Бачком Брегу, проширење мреже профила у школама на хрватском језику, оснивање Лектората на хрватском, подршку Друштву "Јелачић" из Петроварадина, обнову Дома културе у Таванкуту, моста у Моноштору. 
 
Председник Вучић присуствовао свечаном отварању куће бана Јосипа Јелачића

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Сматрам да је веома важно продубљивање сарадње са хрватском заједницом. Такође је веома важно да у овом тешком периоду, када смо сви погођени корона кризом, покажемо солидарност", додао је председник Вучић. Он је најавио да ће, у складу са захтевом хрватске мањине о значајнијем учешћу у власти, иако се не могу правити паралеле са српском заједницом у Хрватској, ни по броју ни по проценту, Србија изаћи у сусрет и у договору са Хрватским националним већем покушати да пронађе добра места на којима ће управо Хрвати, било са севера Србије или ког другог дела, моћи да помогну у даљем развоју своје домовине и да обезбеде бољу позицију својој заједници. 
 
Председник Вучић је истакао да ће држава Србија, спремна да учествује у реновирању овог простора како би постао велелепно место окупљања Хрвата, бити спремна да помаже и даљи развој инфраструктуре ХНВ и хрватске заједнице. 
 
"Желим да Србију увек доживљавате као своју домовину, једнако колико волите своју Хрватску, да тражите од нас да помогнемо, а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи и доживљаваћемо вас не као неког ко ремети, већ ко доприноси нашем развоју. Верујем да ћемо успоставити поверење између српског и хрватског народа", поручио је председник Вучић хрватској заједници у Србији. 
 
Председник Вучић присуствовао свечаном отварању куће бана Јосипа Јелачића

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Министар спољних и европских послова Републике Хрватске Гордан Грлић Радман изјавио је да данашња свечаност може постати симбол жеље да још снажније кренемо у решавање свих отворених питања и изградњу бољих односа Хрватске и Србије. Он је изразио уверење да искреним и отвореним дијалогом две државе могу да се реше сва отворена питања. 
 
"Ово је велики догађај за хрватску заједницу овде, али велики дан и за Србију. Данашња свечаност је важан тренутак у односима Хрватске и Србије, будући да јасно показује да заједничким снагама можемо радити на добробити свих", рекао је министар Радман.
 
Нови Сад, 16. октобар 2020.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).