Sastanak sa prof. dr Radenovićem

Vesti

24.08.2019. - 12:20

Predsednik Vučić razgovarao sa prof. dr Radenovićem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s profesorom Stojanom Radenovićem, jednim od najboljnih srpskih matematičara, i poručio da će država učiniti sve da zadrži naučnike koji su doprineli da Beogradski univerzitet bude visokoplasiran na Šangajskoj listi, uključujući značajano povećanje plata u nauci.

Predsednik Vučić istakao je da država neće ulagati samo u auto-puteve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno-tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušati da vrati mnoge ljude iz sveta, a posebno onima koji su ovde da pokaže poštovanje.
 
„Hoću u ime svih naših građana i zemlje da vam se zahvalim na marljivom radu, velikom trudu, na tome što ste proslavili ime naše zemlje, ne samo svoje ime i prezime, u nauci i matematici“, izjavio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić se profesoru dr Radenoviću zahvalio što toliko voli svoju Srbiju, kao i da su nas njegove reči probudile da samo radom i marljivošću možemo nešto da uradimo. 
 
Predsednik Vučić podsetio je da je za visoki plasman univerziteta Srbije na Šangajskoj listi zaslužno nekoliko profesora, a najzaslužniji je svakako profesor Radenović.
 
Predsednik Vučić je istakao da je analizirao razloge za uspeh i manje uspehe, i da su podaci pokazali da da u društvenim naukama imamo mali broj citiranih autora, dok u ekonomiji, psihologiji i matematici imamo par njih.
 
„Država će sada pokazati da brine o nauci i kulturi i, nakon medicinskih sestara, najviše će podići primanja upravo u ovim oblastima. Saglasan sam sa profesorom Radenovićem da naučnici treba da državi vrate radom i angažovanjem, a ne samo kuknjavom. Ustanovićemo budžetsku liniju koja se tiče Šangajske liste kako bi se podstaklo objavljivanje što više radova u naučnim časopisima u svetu“, najavio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je podsetio da je Radenović u zgradi Predsedništva bio 2016. kada mu je tadašnji predsednik Tomislav Nikolić za posebne zasluge u nauci uručio Srebrnu medalju.
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).