Састанак са проф. др Раденовићем

Вести

24.08.2019. - 12:20

Председник Вучић разговарао са проф. др Раденовићем

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас с професором Стојаном Раденовићем, једним од најбољних српских математичара, и поручио да ће држава учинити све да задржи научнике који су допринели да Београдски универзитет буде високопласиран на Шангајској листи, укључујући значајано повећање плата у науци.

Председник Вучић истакао је да држава неће улагати само у ауто-путеве, водовод и канализацију, већ у научно-технолошке паркове, брз интернет, дигитализацију и покушати да врати многе људе из света, а посебно онима који су овде да покаже поштовање.
 
„Хоћу у име свих наших грађана и земље да вам се захвалим на марљивом раду, великом труду, на томе што сте прославили име наше земље, не само своје име и презиме, у науци и математици“, изјавио је председник Вучић.
 
Председник Вучић се професору др Раденовићу захвалио што толико воли своју Србију, као и да су нас његове речи пробудиле да само радом и марљивошћу можемо нешто да урадимо. 
 
Председник Вучић подсетио је да је за високи пласман универзитета Србије на Шангајској листи заслужно неколико професора, а најзаслужнији је свакако професор Раденовић.
 
Председник Вучић је истакао да је анализирао разлоге за успех и мање успехе, и да су подаци показали да да у друштвеним наукама имамо мали број цитираних аутора, док у економији, психологији и математици имамо пар њих.
 
„Држава ће сада показати да брине о науци и култури и, након медицинских сестара, највише ће подићи примања управо у овим областима. Сагласан сам са професором Раденовићем да научници треба да држави врате радом и ангажовањем, а не само кукњавом. Установићемо буџетску линију која се тиче Шангајске листе како би се подстакло објављивање што више радова у научним часописима у свету“, најавио је председник Вучић.
 
Председник Вучић је подсетио да је Раденовић у згради Председништва био 2016. када му је тадашњи председник Томислав Николић за посебне заслуге у науци уручио Сребрну медаљу.
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).