Predsednik Vučić sastao sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije

Vesti

14.10.2019. - 13:17

Predsednik Vučić sastao sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentinom Matvijenko kojoj je preneo da se izuzetno raduje susretu sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u decembru.

„Dogovorio sam da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u decembru vidim i veoma se radujem tom susretu. Očekujem uskoro posetu predsednika Vlade Medvedeva, da zajednički proslavimo oslobođenje Beograda i Srbije. Vama hvala na ličnom zalaganju za najbliže odnose sa Srbijom. Nadamo se da ćete nas još češće posećivati u budućnosti", kazao je predsednik Vučić.
 
On je rekao da su politički i ekonomski odnosi između Srbije i Rusije veoma dobri i još jednom zahvalio i Valentini Matvijenko i predsedniku Rusije za podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta naše zemlje.
 
"Robna razmena raste, ekonomski odnosi su odlični, a najvažniji je čvrst i konstantan stav Rusije po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije . I hvala i vama i predsedniku Putinu na toj podršci. Naši politički odnosi su veoma dobri i mislim da vaša poseta jača i političke i ekonomske odnose", rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić sastao sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić upozorio je na veoma loš razvoj događaja nakon izbora na Kosovu i Metohiji.
 
"Veoma sam zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji posebno po pitanju pokušaja Albanaca da donesu odluku o ukidanju Srpske liste", rekao je predsednik Vučić.
 
On je istakao da je Srpska lista partija koja je dobila 96 odsto glasova kosovsko-metohijskih Srba i da je imala podršku Beograda.
 
To će, ukazuje predsednik Vučić, ostaviti katastrofalne posledice po odnose Srba i Albanaca.
 
Predsednica Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentina Matvijenko istakla je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem njegove reči sa otvaranja skupštine Interparlamentarne unije o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, naglasivši da nemaju svi takvu privilegiju kao Srbija.
 
Matvijenko, koja predvodi rusku delegaciju na skupštini IPU, izrazila je zahvalnost predsedniku Vučiću za veoma uspešnu organizaciju jednog ovako krupnog događaja kao što je skupština Interparlamentarne unije, jer su svi učesnici, kojih je veliki broj, mogli da se uvere svojim očima u to i da osete gostoprimstvo i dobre namere srpskog naroda.
 
Ona smatra da to što je doneta odluka da se ovakav događaj održi u Srbiji, predstavlja priznanje autoriteta parlamenta naše zemlje.
 
Predsednik Vučić sastao sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Želim da vam čestitam na izuzetnom istupanju juče. Videli ste reakciju publike kada ste govorili o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i da drugima ne dopušta mešanje u unutrašnja pitanja. Čuli su se aplauzi, jer to je pitanje koje brine danas mnoge, mnoge zemlje trpe pritiske i nemaju tu privilegiju da budu suverene kao Srbija", poručila je ona, sa čim se složio i predsednik Vučić.
 
Ona je takođe prenela predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.
 
"Rekao mi je da vam prenesem pozdrave i da čeka s nestrpljenjem vaš susret u decembru", rekla je ona.
 
Takođe je dodala, da posebni odnosi između predsednika Vučića i predsednika Putina zasnovani na međusobnom poverenju, značajno utiču i na tok bilateralnih odnosa.
 
"Zahvaljujući vašim naporima ti odnosi su dobili strateški karakter i posebno se ceni vaš lični doprinos razvoju odnosa između naših zemalja", dodala je ona.
 
Predsednik Vučić sastao sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Ona je podsetila da je predsednik Republike Srbije odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog, što, kako kaže, nije bilo slučajno, već je usledilo nakon njegovih napora na čuvanju nacionalnih interesa Srbije i širenju veza između dve zemlje.
 
Takođe je istakla da posebno značajan događaj predstavlja potpisivanje Sporazuma između Srbije i Evroazijske ekonomske unije 25. oktobra u Moskvi.
 
"Proces usaglašavanja je trajao dugo ali je završen uspešno", rekla je ona i podsetila da će Sporazum potpisati premijeri dve zemlje.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).