Председник Вучић састао са председницом Савета федерације Федералне скупштине Руске федерације

Вести

14.10.2019. - 13:17

Председник Вучић састао са председницом Савета федерације Федералне скупштине Руске федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председницом Савета федерације Федералне скупштине Руске федерације Валентином Матвијенко којој је пренео да се изузетно радује сусрету са председником Руске Федерације Владимиром Путином у децембру.

„Договорио сам да се са председником Русије Владимиром Путином у децембру видим и веома се радујем том сусрету. Очекујем ускоро посету председника Владе Медведева, да заједнички прославимо ослобођење Београда и Србије. Вама хвала на личном залагању за најближе односе са Србијом. Надамо се да ћете нас још чешће посећивати у будућности", казао је председник Вучић.
 
Он је рекао да су политички и економски односи између Србије и Русије веома добри и још једном захвалио и Валентини Матвијенко и председнику Русије за подршку у очувању територијалног интегритета наше земље.
 
"Робна размена расте, економски односи су одлични, а најважнији је чврст и константан став Русије по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије . И хвала и вама и председнику Путину на тој подршци. Наши политички односи су веома добри и мислим да ваша посета јача и политичке и економске односе", рекао је председник.
 
Председник Вучић састао са председницом Савета федерације Федералне скупштине Руске федерације

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић упозорио је на веома лош развој догађаја након избора на Косову и Метохији.
 
"Веома сам забринут због ситуације на Косову и Метохији посебно по питању покушаја Албанаца да донесу одлуку о укидању Српске листе", рекао је председник Вучић.
 
Он је истакао да је Српска листа партија која је добила 96 одсто гласова косовско-метохијских Срба и да је имала подршку Београда.
 
То ће, указује председник Вучић, оставити катастрофалне последице по односе Срба и Албанаца.
 
Председница Савета федерације Федералне скупштине Руске федерације Валентина Матвијенко истакла је данас у разговору са председником Србије Александром Вучићем његове речи са отварања скупштине Интерпарламентарне уније о томе да је Србија независна и суверена земља, нагласивши да немају сви такву привилегију као Србија.
 
Матвијенко, која предводи руску делегацију на скупштини ИПУ, изразила је захвалност председнику Вучићу за веома успешну организацију једног овако крупног догађаја као што је скупштина Интерпарламентарне уније, јер су сви учесници, којих је велики број, могли да се увере својим очима у то и да осете гостопримство и добре намере српског народа.
 
Она сматра да то што је донета одлука да се овакав догађај одржи у Србији, представља признање ауторитета парламента наше земље.
 
Председник Вучић састао са председницом Савета федерације Федералне скупштине Руске федерације

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Желим да вам честитам на изузетном иступању јуче. Видели сте реакцију публике када сте говорили о томе да је Србија независна и суверена земља и да другима не допушта мешање у унутрашња питања. Чули су се аплаузи, јер то је питање које брине данас многе, многе земље трпе притиске и немају ту привилегију да буду суверене као Србија", поручила је она, са чим се сложио и председник Вучић.
 
Она је такође пренела председнику Вучићу поздраве председника Русије Владимира Путина.
 
"Рекао ми је да вам пренесем поздраве и да чека с нестрпљењем ваш сусрет у децембру", рекла је она.
 
Такође је додала, да посебни односи између председника Вучића и председника Путина засновани на међусобном поверењу, значајно утичу и на ток билатералних односа.
 
"Захваљујући вашим напорима ти односи су добили стратешки карактер и посебно се цени ваш лични допринос развоју односа између наших земаља", додала је она.
 
Председник Вучић састао са председницом Савета федерације Федералне скупштине Руске федерације

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Она је подсетила да је председник Републике Србије одликован Орденом Александра Невског, што, како каже, није било случајно, већ је уследило након његових напора на чувању националних интереса Србије и ширењу веза између две земље.
 
Такође је истакла да посебно значајан догађај представља потписивање Споразума између Србије и Евроазијске економске уније 25. октобра у Москви.
 
"Процес усаглашавања је трајао дуго али је завршен успешно", рекла је она и подсетила да ће Споразум потписати премијери две земље.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).